Posts

Goodbye blogging. 10 years of Shah Alam.

Pantas eh 10 tahun rupanya..

Aku decide starting 2018 ni aku nak tukar daripada blogpost kepada Tumblr, sebab apps Tumblr lagi user friendly, hence senang aku nak update di mana-mana. Apps blogger agak lousy. I forgot that I actually created and posted things on Tumblr account since 2015 rupanya haha. See you guys on Tumblr ok!

http://boldandsepet.tumblr.com/

I wont be blogging here anymore, I guess. Ah sedih pulak rasa........

Aku bukan penulis yg proper because whatever is in this blog is directly (very raw) from my brain, no filtering needed. But I enjoyed 10 years of blogging. Years of freedom (especially when malaysian are very lazy to read, I get more privacy). Thank you for the 10 years of support my loyal (maybe non existent) readers. I love you all of you. It's time to say good bye...cant believe Im doing this....

I bid farewell to blogspot.
Good bye blogging life :(

-------------------------

10 tahun di Shah Alam pun menyeronokkan. Ofcourse ada pahit getir, tapi I surviv…

Accepted The New Job.

Harini SV tmpt intern aku pass offer letter dekat Whatsapp utk aku semak dulu. Pada aku sebagai fresh grad (ye aku masih lg fresh grad lol haha), gaji tu decent enough. Takda la banyak gila tapi boleh lah buat menabung. InsyaAllah.

Harapan aku cuma :
1. aku belajar benda baru
2. takda masalah gaji tk bayar lah whatever
3. ada training (entah la eh, startup ada training ke..)
4. aku belajar manage diri, ego and anger

dan aku harap aku mengamalkan work-life separation instead of work-life balance. These days we forgot to separate work and life. Thanks lah Dr Amalina 17A tu yg pernah sebut pasal ni. Berguna nasihat dia ni lagi 10 tahun bila dah ada anak nanti.

Balance and separation ada beza, kasi tahu boss kau. Hahaha!

I'll be my own boss in 5 years time. My own studio, my own current account. IinsyaAllah.

Sekarang ni, charger battery camera aku manaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa?
erghhh.

Belajar Cakap Mandarin.

Last week was my last class with Laoshi Azeezeen.

Yes! I took intensive mandarin class for 6 days. Paid RM250 for it. It was soooo much fun! Aku aim by the end of 2018, aku dah boleh cakap mandarin sikit2 and converse dgn chinese people or at least understand wtf they talk about.

I do have some vocabs in my brain tapi since class dah habis aku rasa mcm semakin lupa dah haha.

Imagine Nesa looking like chinese and able to speak mandarin? Nice ennn.

I took this class because previously I worked in a chinese company and it's annoying not being able to understand what they discuss about. Plus, nanti kalau ada rezeki aku kahwin and ada anak, aku rasa penting untuk aku letak KPI dkt anak2 aku at least dorang kena tahu 4 bahasa hahahaha.

Malay
English
Mandarin
One language of their choice.

Tapi tu lah, aku ni kena work hard dulu lah. Kelas laoshi haritu tak sempat nak belajar menulis. So aku kena push sikit diri ni utk belajar mandarin ni EVERYDAY sebenarnya. Susah beb.

Tapi mengenangkan…

New Job? Should I?

Im actually given the chance to freelance with my internship company right now. Been editing video for them, alhamdulillah Im thankful for this freelance job they offer. Came to the office twice a week. Didnt earn million ringgit from it, but it's decent enough to pay for my mandarin class hehe. Happy! Alhamdulillahhhhh! God bless my superior who offered me!

and really thankful because last week (kot. tak ingat dah), my superior at my internship office (in KL) called me and said there is opening for me as digital marketing executive. But the word marketing itself frightens me, you know. Idk if I should try or I should seek other job. Even if I try, 5 years forward, how will my career development be?

I actually dont have the "jiwa" for marketing because I always imagine that I need to bring lots of customers in for the company and Im so afraid I cant do that, people are not interested in me and I dont have extravagant ideas :(

Aku mmg tak gemar marketing dari zaman UiTM …

Berhenti Kerja.

So....
I resigned 1 December haritu. Emosi jugak sesi terakhir aku tu. Tapi fuck it, Im going to resign anyway. Idk what are other things that this company will make me do. I talked to other staff they said the same thing happen. So aku tak boleh nak percaya janji manis dari superior.

Janji taknak bg aku involve dlm those things lah..
Nak bagi aku job position baru lah..
Nak atur job scope baru lah..

Kepala hotak. Save it, I dont want those janji manis lol. Im not a kid who they can fool around ok.

Walaupun sebenarnya aku dihimpit rasa risau sangat kalau tak dapat kerja yg kena dgn jiwa. Aku rasa bidang sales & marketing mmg akan ada buat kerja tak beretika (eg : tipu customer etc). Tak lah semua bidang or company, but tendency tu ada. Actually semua kerja pun is vulnerable to unethical conduct, tapi kalau benda tu dh jd norm dlm industry or company, sorry lah, I'd rather be jobless.

Sejujurnya, the thought of being jobless is really not healthy for my brain. Apatah lagi nak …

Kerja lagi.

Last post haritu aku cerita pasal company aku suruh tipu masa odit. Ala setakat tipu survey customers je dorang kata. Kepala hotak. Dah la utk odit (read : audit).

Guess what?
Beberapa hari lepas, aku terpaksa tipu customer psl ingredients dlm product.
Dlm formulation sbnrnya takda pun benda nya, tp ingredient list bg dkt customer tu acah2 ada.

Aku rasa tak sedap hati betul.
Mcm ni ke kerja aku kalau aku nak stay...

Most people kata dkt aku "alaa biasa la tu, takda apa sgt lah".
Dua org je beb member aku yg suggest aku quit. fucking two beb. Hahaha.

Tu lah masalah nya kalau aku je yg nampak, aku sorang je lah yg rasa tk sedap hati and tak happy.
Sbb yg lain dah biasa. Yang lain rasa benda tu normal.

Kau nak claim benda yg takda pun dlm products. tipu lah tu namanya.
Kalau benda tu tkda, tp replace dgn barang yg sama function and claim barang ni dkt customer and explain dkt customer, jujur dgn dorang, baru la betul.

Bukan dia letak mercury ke racun ke pape.
Tapi dorang claim…

Esok, dua bulan bekerja.

Kejap je masa berlalu. Esok genap dua bulan aku sabar kerja dkt company ni.

1. asal meeting je mmg bercelaru sbb semua superiors nak bersuara at the same time. siapa nak dgr pun aku tak sure. ye dorang bukan melayu. so kau byg la riuh sgt time meeting.
2. gaji masuk bukan main lembap lg 6 hrbulan ye.
3. member aku gaji short 400+, aku baik hati taknak kira gaji aku. aku halal kan. kau tgk next month, mmg aku kira setiap sen.
4. haritu housekeeping office aku, selamba eh boss besar ckp yg bersepah tu brg company. abah dia. brg company yg tk function buat apa simpan dlm office? pinggan mangkuk zaman tok nenek duk simpan lg. oh wait, wtf ada pinggan mangkuk dlm office hahaha idk lah.
5. eh boleh pulak aku ni kena menipu sikit masa odit. ya Allah turn off betul. ke laut berkat aku kerja. kau rasa kalau aku ckp psl berkat dgn dorg, dorg mkn saman ke? silap hari bulan, aku kena maki balik.

bunyi mcm aku ni spoil brat kan?
tapi bukan aku sorang je yg rasa serabut. most people aku tanya, ser…

Dah Sebulan Kerja.

Image
Ketahui lah adik2, bahawa 9am-5pm or 8am-4pm or 10am- 6pm corporate working hours memerlukan disiplin dan daya tahan yang sangat tinggi. Mine is 8.30am - 6pm, monday-friday. Ketahanan bekerja dlm jam waktu begini boleh nego jika :

- rumah dgn office dekat je
- boss kau tak banyak membebel, kacau kau buat kerja
- kawan2 yg ceria dan membantu
- superior yg byk bg tunjuk ajar rather than expect kau tahu semua benda dah

Setelah sebulan aku kerja, aku tak rasa fun sangat pun kerja sini. The things yg best adalah :

- setiap pagi director beli kan breakfast
- manager yg aku report to byk membantu, masa dia pegi holiday haritu, tertekan jugak aku haha
- rumah sewa aku selesa walaupun i wish i could sleep atas katil rather than tilam. ye la penat balik kerja. tapi sbb skrg tilam aku nipis sgt. tggu gaji nnti beli tilam best sikit, baru syok berguling lps balik kerja.



- gaji yg ditawarkan not too low lah, boleh naik lagi ni, doakan... :p

Yang tak best?
- takda sistem sungguh tempat ni which a…