Posts

Kerja lagi.

Last post haritu aku cerita pasal company aku suruh tipu masa odit. Ala setakat tipu survey customers je dorang kata. Kepala hotak. Dah la utk odit (read : audit).

Guess what?
Beberapa hari lepas, aku terpaksa tipu customer psl ingredients dlm product.
Dlm formulation sbnrnya takda pun benda nya, tp ingredient list bg dkt customer tu acah2 ada.

Aku rasa tak sedap hati betul.
Mcm ni ke kerja aku kalau aku nak stay...

Most people kata dkt aku "alaa biasa la tu, takda apa sgt lah".
Dua org je beb member aku yg suggest aku quit. fucking two beb. Hahaha.

Tu lah masalah nya kalau aku je yg nampak, aku sorang je lah yg rasa tk sedap hati and tak happy.
Sbb yg lain dah biasa. Yang lain rasa benda tu normal.

Kau nak claim benda yg takda pun dlm products. tipu lah tu namanya.
Kalau benda tu tkda, tp replace dgn barang yg sama function and claim barang ni dkt customer and explain dkt customer, jujur dgn dorang, baru la betul.

Bukan dia letak mercury ke racun ke pape.
Tapi dorang claim…

Esok, dua bulan bekerja.

Kejap je masa berlalu. Esok genap dua bulan aku sabar kerja dkt company ni.

1. asal meeting je mmg bercelaru sbb semua superiors nak bersuara at the same time. siapa nak dgr pun aku tak sure. ye dorang bukan melayu. so kau byg la riuh sgt time meeting.
2. gaji masuk bukan main lembap lg 6 hrbulan ye.
3. member aku gaji short 400+, aku baik hati taknak kira gaji aku. aku halal kan. kau tgk next month, mmg aku kira setiap sen.
4. haritu housekeeping office aku, selamba eh boss besar ckp yg bersepah tu brg company. abah dia. brg company yg tk function buat apa simpan dlm office? pinggan mangkuk zaman tok nenek duk simpan lg. oh wait, wtf ada pinggan mangkuk dlm office hahaha idk lah.
5. eh boleh pulak aku ni kena menipu sikit masa odit. ya Allah turn off betul. ke laut berkat aku kerja. kau rasa kalau aku ckp psl berkat dgn dorg, dorg mkn saman ke? silap hari bulan, aku kena maki balik.

bunyi mcm aku ni spoil brat kan?
tapi bukan aku sorang je yg rasa serabut. most people aku tanya, ser…

Dah Sebulan Kerja.

Image
Ketahui lah adik2, bahawa 9am-5pm or 8am-4pm or 10am- 6pm corporate working hours memerlukan disiplin dan daya tahan yang sangat tinggi. Mine is 8.30am - 6pm, monday-friday. Ketahanan bekerja dlm jam waktu begini boleh nego jika :

- rumah dgn office dekat je
- boss kau tak banyak membebel, kacau kau buat kerja
- kawan2 yg ceria dan membantu
- superior yg byk bg tunjuk ajar rather than expect kau tahu semua benda dah

Setelah sebulan aku kerja, aku tak rasa fun sangat pun kerja sini. The things yg best adalah :

- setiap pagi director beli kan breakfast
- manager yg aku report to byk membantu, masa dia pegi holiday haritu, tertekan jugak aku haha
- rumah sewa aku selesa walaupun i wish i could sleep atas katil rather than tilam. ye la penat balik kerja. tapi sbb skrg tilam aku nipis sgt. tggu gaji nnti beli tilam best sikit, baru syok berguling lps balik kerja.



- gaji yg ditawarkan not too low lah, boleh naik lagi ni, doakan... :p

Yang tak best?
- takda sistem sungguh tempat ni which a…

Week 2 of Working.

Aku rasa mcm sakai sangat baru dua minggu kerja tp nak blogging bagai, but whatever la eh :p

So, selama raya haji haritu aku dekat Johor, jadi pengapit Nurul (cousin) and they all just knew aku dah start kerja. Some were shocked, awalnya habis belajar. Ye cik, degree saya 3 tahun je. Umur dah 23 dah pun.

Most my uncles & aunties cant believe that I will be stucked with this current job (Im a Sales & Marketing Coordinator at a product manufacturing company in Gombak) bcz they know my personality, they know I can do more than just the 8.30-6pm (my company's working hour sucks) routine.

Some of them said I better be my own boss. Start a small business, do freelance job.

Yeah, I do have that in mind, considering that I do not want my bachelor degree to go to waste. Starting a business of your own isn't easy ok! You need to have skills that have commercial values, benda yg boleh di jual.

I know Im not gonna be employed forever, but I just dont know until when Im gonna be a…

Hari Pertama Bekerjaya.

Harini adalah hari pertama aku mula kerja sebagai Sales & Marketing Coordinator.

Basically kerja aku ni memastikan aktiviti sales dan marketing bergerak dan dlm keadaan lancar, tanpa delay. Aku memastikan customer sentiasa dpt update tentang purchase dorang. Well, I worked in a manufacturing company, specialize in xxx, private and confidential kononnya. lol.

Not a fancy company like Big Four or Petronas but the salary is acceptable lah. Quite a dodgy place tho hahaha. Terkejut jugak aku masa mula2 masuk dalam.

For now ulang alik Shah Alam-Sri Gombak everyday until September. What a new experience! Belajar berdikari.

Walaupun harini aku rasa mcm this freaking company is reckless, ada ke patut aku terkunci dlm office yg guna pintu yg pakai passcode tu...dorang boleh keluar meeting, tanpa teringat aku...wth...

Very tak prepare utk sambut new comer. Very bad HR.

But semua ni masih terlalu awal utk di muktamadkan. Probation 6 bulan. Kita tengok 6 bulan mcm mana. Dia bayar gaji on time…

Turning 23 on 23rd June.

Image
Pada aku cantik numbering tahun ni. 23 on 23rd.

Sekali je seumur hidup.

Aku tak tau nak blog apa. Dah jarang sangat blog. Selalu duk layan termenung je sampai tak terblog dah. Sampai lupa aku ada blog rupanya and once active here, long time ago lah... haha!

Anyway,

aku rasa umur 23 tu mmg betul2 raw nak masuk adulthood.

Dgn degree yg nak bakal habis mid July ni, aku akan masuk alam pekerjaan dan struggle menjadi hamba sistem. Gitu.

Hello kerja pun belum tentu dapat terus. Semoga rezeki aku tak putus lepasni.

Last year, turning 22 taught me :

1. to always double check stuffs.
2. to never trust that someone is reliable enough to handle things for you hahahaha
3. remember that things are constantly changing, so dont get fixated so easily
4. believe in the power of doa and staying true to yr effort
5. give a few seconds for yrself to pause then react to a problem

Being 22 last year was the best.
I went to Beijing, Istanbul, Bursa, Mekkah and Madinah all in one year.
SubhanAllah.

Yeah, I …

Those who silently still care.

I read a post on FB saying that there will always be  one person who will really secretly care about you, then I shared the post and said "thank you if you are still there"

Idk to whom did I dedicate that post to.

But if there is a person, someone or a bunch of people who care about me silently, not letting me know, I just wanna say thank you so much..

I may not know y'all but Allah is watching your sweet gesture from above. I hope He will bless y'all with abundance of joy and ease in the world and hereafter.

Plus, to whoever that still check this blog just to know what am I up to (in a good way lah, duh), may Allah bless y'all too for your concern though not constantly, I cant repay it, but I hope Allah will.

I may overlooked these people, but I hope Allah wont.