Posts

Showing posts from July, 2013

WEEK 8 / SEM 3

Image
بسم الله الرحمن الرحيم  Peace be upon Prophet Muhammad, his companions and family :) ------------------------------------------ week 8 means, mid semester test is around the corner. this semester is the semester that time fleets too fast. too fast that i cant catch up with the rhythm. but i guess that is how life rolls. unexpectedly challenging. that is when fun starts to seep in our daily routine. my english lecturer said that nothing in life is boring. it's the way you see it and alter it. life is boring though. esp when the workloads are taxing.


adam goes to work everyday before dawn and he always reminds  me that if i complain, i gotta think of others who had to work triple harder than me (that is, him). i guess he's trying to drag me to bear our duties together.

towards a future together.

im glad to have humble friends in my room now. esp my former roommate. wallahi i love that girl though she's a victim of my random jokes and sarcasm. gosh, i need to polish my mann…

Curhat

somehow in life, you wished some things never happened. though it happened because you let them happened. that, my friend, is regret. it happened to all of us. regret is here, within us. some chose to ignore, some chose to overcome.
as you walked through life, regret will haunt you. break you.
but it's always a choice.
Allah promised to be there, for you, though somehow you feel shattered when you were left alone. you wanted a way out from the burden you've hanged on for some period of time. painful, it is.
life wont promised you a guaranteed bliss. nobody will ever guaranteed anything.
but that is when faith seeps in you. faith keeps you going. faith embrace you. faith enlightens you because it shines the darkest route.
install faith to everyone you'll meet. because only faith that keeps you going. the very last hope for you.
believe. in other words.
it will bring you 'there'. it's your last hope.

WEEK 6 / SEM 3

بسم الله الرحمن الرحيم  Peace be upon Prophet Muhammad, his companions and family :) ------------------------------------------
terkedu kejap aku bila aku tulis title. sem3?????? laju gila masa berjalan. dah WEEK 6 pulak tu. ada remaining 12 weeks sebelum final PSPM 3. lepastu SEM 4. mashaAllah :) minggu antara minggu yg paling laju sekali berjalan. banyak benda jadi minggu ni.
Isnin. - friendly match hoki dgn sekolah PROJEK
Selasa-Rabu. - tkde mende jadi.
Khamis. - hanya kelas pertama dan quiz je aku pegi, pastu aku terlentang atas katil, longlai. it's the time of the month, biasa lah tu.
Jumaat. - balik dgn KMS buddies naik train. agak awal smpai rmh. impressive!
UPS is within few weeks. naik cuti raya terus exam. gila. ada few things that i need to catch up. contoh : kimia. energy level diagram aku masih terkial2 lagi. nak nangis jwb quiz. sem ni kena dapat wayyyyyy better than both sem lepas. baru aku tak mengah nak kejar masa sem 4 nanti. insyaAllah boleh.
hm sudah.. aku ma…

Curhat

بسم الله الرحمن الرحيم  Peace be upon Prophet Muhammad, his companions and family :) kita semua perlu supporter, baik seorang rakan atau darah daging sendiri.

pernah seorang rakan, begitu setia dibelakang aku.

itu yg aku nampak. lalu aku percaya dia sahabat yg baik.

hilang dlm ingatan bila terakhir kali aku rasa begitu. punyai seorang teman se-cool dia. masa berjalan dan aku bermusafir.

ya Allah, seorang teman yg sejati juga buat tenang hati.

hari demi hari, jika ada hambaNya yg dtg bawa kebaikan, aku terima dia sebagai teman. setia atau tidak hambanya Dia itu, aku tolak tepi.

aku terima dia dan kebaikan yg dibawanya. aku gendong kebaikan itu atas nama Allah. dlm diam aku hormati teman itu.

biar buruk lisannya, tapi kebaikannya yg aku fokuskan. biar kecil, aku besarkan.

bila tiba masa utk dia pergi, aku relakan.

kebaikannya tetap aku gendong. keburukannya cuba aku tutupkan.

belajarlah menjadi seorang teman. teman buat ibu bapamu. teman buat cinta hatimu, suamimu. teman buat mereka y…

Curhat

بسم الله الرحمن الرحيم  Peace be upon Prophet Muhammad, his companions and family :) berjalanlah kamu di atas muka bumi ini, tanpa rasa sombong. selitkan rasa malu. kukuhkan beranimu. Tuhan mmg sengaja membiarkan kita, dgn masalah kita sendiri. mungkin cuma itu ruang utk kita kembali. seringkali kita penat berdoa, tidak sekali doa itu makbul. lalu kita berhenti berdoa. seringkali juga kita berdoa, dan makbul doa itu. lalu kita lupa utk terus diberi kekuatan berdoa. berdoa lah satu-satunya jambatan. jambatan menuju Dia. doa beri ketenangan. umpama bercakap dgn Ya Rahman. doa lah penyambung iman. iman itu percaya. percaya pada Allah. berdoalah. tanpa henti. agar imanmu sentiasa bersambung menuju Allah.

Curhat

بسم الله الرحمن الرحيم  Peace be upon Prophet Muhammad, his companions and family :) ---------------------------------------
bila hujan turun, lalu kita dongak dan ucap "syukur Allah..", malaikat sibuk menulis pahala buat kita, kanan terutamanya.
lalu kita tetap berjalan menuju tanggungjawab, siang dan malam, bila masalah dtg merudum, terduduk kita dibuatnya.
mungkin nangis, mungkin migrain.
lalu kita dongak kembali ke atas, menyatakan betapa tidak adilnya hidup ini.
beza dgn hujan tadi.
hujan itu kurnia Tuhan. sama jugak masalah kita.
syukur lah, hujan dan masalah meletakkan warna pada hidup. dan itu semua kurnia Tuhan.
Allahurabbi..

Ramadhan 2013

بسم الله الرحمن الرحيم  Peace be upon Prophet Muhammad, his companions and family :) -----------------------------------------
just in few days time, Ramadhan visits us for a month. semoga Allah beri peluang utk kita semua lalui bulan mulia ini. semoga Ramadhan kali ini kita diberi cahaya olehNya. semoga amalan kita diterima. semoga Allah lebih sayang kan kita semua yg penuh dosa dan sering lalai ini.
Ramadhan, kau datang lagi menyapa kami..
bulan yg penuh barakah, bulan ketenangan beribadah..
rindu ke masjid di malam hari utk terawih, rindu ketenangan itu..
malam yg dihabiskan di masjid, berdiri menunaikan solat bersama saudara seislam yg lain..
Ramadhan, terangi hati kami dgn cahayaNya.