Singapore Part 2 (Tips)

My traveling tips 
(esp for muslimah yg belum kahwin) :
- study dulu.
About route kau. Route MRT, jln nk ke hotel/hostel etc. Estimate masa so that kau tk balik lmbt (for girls who travel in group/alone). 

- beli kad MRT/LRT that country 
(ala mcm touch n go tu) and its map.
Yes, sbb kau nk jimat masa. Plus kalau kena beratur lama nnti kau stress. Make sure balance cukup dlm kad tu. Map MRT/LRT tu penting gak, just in case kau perlu rujukan on the go. Dkt Sgpore dia akan bg sekali map tu if kau beli ticket. 

- sediakan duit kecik.
Just in case kau tk beli kad, senang nk beli ticket MRT/LRT guna duit kecik sbb certain machines tak terima dollar etc yg besar. Basic. Mcm dkt Msia.

- tak payah kabut.
Be it nak kejar train ke amende pun lah, tk pyh. Kau relax je. Kejar pun still kena beratur. Tk salah nk kejar but chill, kau dtg nk cuti, bkn rushing over things. Cukup lah dkt Msia. Knp jgn rushing? Haa sbb masa tu lah otak kau tk focus. Masa tu la terbuang botol (utk bersihkan diri selepas melabur) lah, terbuang ticket lah, tertinggal itu ini. So, tenang je.

- always bwk ubat.
Panadol, minyak panas adalah digalakkan. Terutamanya bila aktiviti kau melibatkan yg byk berjln, berdiri etc. Sbb kau tk tahu tahap endurance badan kau dgn aktiviti tu semua. So, bwk ubat.

- travel light.
Ye utk muslimah terutamanya. Kau tk pyh nk sakan sgt bwk byk baju. 
1) bwk tudung yg dwi-corak. Senang, flip je, tk pyh bwk byk tudung.
2) or bwk satu je tudung gelap for the whole trip (mcm aku buat).
3) tk pyh towel, hotel/hostel ada.
4) pakai disposable panties. bag makin ringan.
5) socks n handsock tk pyh bwk byk, seminimum boleh. 
6) bwk plastik utk baju dh pakai. Sila jd pembersih walaupun nk travel light. Jgn campur baju dh pakai dgn belum pakai. Nnti bau kau mcm sampah.
7) wet tissue adalah wajib wajib wajibbbb!
8) seluar bwk satu je lah utk the whole trip. Seluar gelap digalakkan. Seluar byk poket pls! Esp bila kau travel ala-ala backpacker.
9) baju hujan. Ini multi usage. Utk hujan dan jd sejadah. Yes, you read that. Baju hujan tk mkn space mcm sejadah kain. Plus dia besar n senang bersihkan. Ltk dlm plastik ye. 
10) kalau pegi luar dari Msia, tandas depa tk mcm kita ada paip. So bwk botol yg mulut botolnya kena tarik and kita sedut bila nk minum tu. High pressure sket bila nak cuci. Isi air dkt sinki luar, nthen guna botol sebagai ganti paip air. 

- stretching.
Ini penting sbb kalau kau byk berjalan, otot kau penat sgt nnti.

- minum plain water byk2.
Ini kalau skip mmg kerja gila. Drpd kau sakit, baik kau minum air byk2. Mcm aku, aku try hbskan satu botol air sebelum keluar hotel. 

- bwk selipar (kalau kau tinggal hostel).
Sbb hostel ni biasa toilet dia tk dlm bilik. Pulak tu kalau kau jenis yg pakai kasut je memanjang mcm aku ni, mmg payah ah nk mandi kalau tkda selipar. Ala, bwk yg cikai punya blh lipat2. 


Itu yg aku mampu fikir.
Kalau ada kang aku tambah.
Have fun exploring the world, fellas!
May Al-Muhaimin protect you <3

Comments

Popular posts from this blog

Perjalanan di Beijing.

Turning 23 on 23rd June.

Kolej Tun Mutahir, UiTM Kampus Bandaraya Melaka.