Posts

Showing posts from May, 2014

Doa buat sahabat.

بسم الله الرحمن الرحيم

Tadi aku scroll gmbr dekat IG. Sentap bila tengok satu gambar. Lepastu aku sedar bukan semua orang dlm gambar tu gembira dgn apa yg cuba digambarkan oleh gambar tu --friendship. Kemudian aku rasa mcm "ewah, tempat aku dekat mana?" dan baru aku teringat, diri kita tidak akan pernah ada posisi yang kekal dalam hidup seseorang.

Lepastu aku tanya "berapa ramai orang kau dah hilang sejak kebelakangan ni?".. Ramai, wahai diri. Aku mungkin tak diterima lagi. Aku faham pasti ada dekat luar sana yang buat spekulasi tanpa menyoal atau bertanya khabar.

Semuanya adil sebab aku pun macam tu. Never ask, never want to meet, never take the first step to greet. Sebab kadang-kadang aku rasa apa yg dah hilang tu biar hilang. Aku boleh pilih untuk kejar balik, tapi kalau aku kejar, yang sana melarikan diri, takda apa yg beza.
Aku tak cuba pun utk kejar.

Bila aku tengok sekeliling dan hitung satu persatu insan yang aku masih ada, aku sedar jumlahnya berkurangan…

Tanya kan hati apa jawapannya.

Di tgh kota Seoul, aku cuba luaskan fikiran, cari jawapan utk persoalan dlm fikiran aku.Aku sendiri keliru, perlu ke aku cari? Atau patut aku tunggu.
Seoul, bandar yg moden. Persis Kuala Lumpur. Kelainan mungkin drpd segi fashion mereka di sini. Lawa belaka. Jarang tgk fashion mcm ni kerana kebanyakan kita di KL lebih cenderung kpd fashion yg cliche.
Kau tetap akan ada perasaan asing bila di negara orang. Merindui rumah dan tanah air? Mungkin. Bila persoalan kau semakin terjawab. Ada jugak kdg-kdg aku rasa taknak balik. 

Dkt sini memerlukan kau utk berdikari. Dr segi bahasa, tk semua org di sini boleh berbahasa inggeris. Kena pandai judging sket. Inggeris depa pun tk mcm kita, clear. Depa ada loghat korea sket. So tk berapa senang nk fhm. 

Aku tk pasti samada aku akan rindu kan Korea atau pun tak.
Yang pasti,  Aku rindu kan seseorang.
Just a particular person. 
Rindu yg tahap before tidur aku doa utk dia. Semoga sampai rindu tu pada dia. 
Semoga segala jiwa yg rabak dan cuba merosakkan aku hanc…

Tamatnya Matrikulasi Utk Aku Part 1.

بسم الله الرحمن الرحيم
Selasa, 29/4/2014. Dua tahun. Aku tak sangka masa akan berlalu sepantas ni.  Dua tahun. Mungkin adaptasi minda aku terhadap rutin KMS menjadikan aku seorang yang baru. Dua tahun. Kalau aku toleh belakang merenung masa, mungkin aku senyum. Dua tahun. Bangun pagi dengan fikiran yang sama "aku kena move forward". Dua tahun. 4 semester jadi nerd. Dua tahun. 

Demi Allah yang mengatur takdir, perjalanan aku dekat KMS memang sesuatu yang (bila aku tenung kan) perit. Sebab bukan rutin aku utk study setiap masa, balik kelas study, buat tutor etc. Bukan rutin aku utk participate dalam hal ehwal yang berperihalkan tanggungjawab. Aku hidup carefree. Belajar bukan priority. Aku pemalas tegar. 
Dua tahun cukup utk aku konklusikan bahawa aku ada masalah attitude. Tak pernah tekun, tak pernah sabar. Dua tahun aku belajar, dua tahun aku bertanya.
Cukup ke sekadar dekan sebagai penanda aras attitude yang bagus? Bukan setiap semester aku merasa jadi dak-dak dekan. 
Aku…