Posts

Showing posts from October, 2014

Pulih.

Image
بسم الله الرحمن الرحيم 

Tak semua orang appear happy sebab dia happy. Tak semua orang suka nak confront what had happened in the past. Kita semua tahu takda sapa boleh undone a history. History will remain as history. 
Tuhan, hati aku yg rabak ni mmg kerdil valuenya pd certain jembalang tanah atas muka bumi ni. Mungkin sbb tu depa pijak henyak suka hati. Tuhan, aku tak pasti dosa yg mana menjadi pilihanMu demi menghukum aku yg naif ini. Tapi aku tahu dosa aku mmg semesta alam luasnya. Jadi hukuman pun bermacam jenis. Mungkin INI hukuman nya.
Tuhan, jika jiwa ini dianiaya rasanya, dilumat hancur ikhlasnya, maka Kau pulihkan ia sebelum aku sempat berputus asa. Aku tak pasti kenapa takdir ni macam ni. Aku tak pasti kenapa semua tiba-tiba mengejutkan. Mungkin sbb selama ni aku tk pernah bangkit dari lena.
Tuhan, jika Kau takdir kan ruang kosong ini diisi, isi kan ia dgn sesuatu yg Kau redha.ya Tuhan, hati aku perlu pulih segera. 

Improvisasi.

Image
بسم الله الرحمن الرحيم 
4 hari tak update pape, aku rasa mcm dah 2 bulan blog ni berhabuk. Betul lah kata orang, bila kita sibuk, kita tak sedar masa tu berlalu dgn pantas. Ini baru minggu ke-3 lepas midsem break, tapi aku rasa mcm dah 3 bulan kelas tanpa henti. Dahsyat penangan degree ni. Mungkin bila kita busy dgn duniawi, nikmat masa tu Allah tarik sikit demi sikit. Mungkin jugak betul kata orang, berkatnya masa itu ada pada solat di awal waktu. Kalau kita solat awal waktu, kita rasa masa mcm panjang, tak terkejar-kejar. Mungkin.

I think I have lost connection with my readers, esp those friends abroad. Idk. I think when we lead a busy life, we tend to forget the usual connection or people. Tu yg jadi kes lupa birthday bff sendiri bagai. I felt at my worst. I apologize if whatever I wrote here in my blog seemed lost or tergantung hahaha.
Aku perlu improvisasi. Bukan sekadar atas pentas teater, tapi dalam hidup sekali. 
Harini aku belajar improvisasi (percayalah aku amek masa berfik…

Shooting Day.

Image
بسم الله الرحمن الرحيم 
Syukur pada Allah utk seharian yg aku spend dgn abang-abang senior teater utk shooting videografi teater SALAHKAH AKU...?. Takda la abang sangat pun. Alan dgn Man 21y/o, Jiji 20 y/o. It was really exciting for me as they shared a lot of things and experience.
Aku harap satu hari nanti kami berempat jumpa jalan pd minat masing-masing. Few of them lepas diploma nak masuk ASWARA. Nampak tak passion di situ hehe. Aku? Masih wajib berpijak di bumi yg nyata, meneruskan degree in International Business sampai habis, kemudian masters kemudian PhD in sha Allah.
Hello, impian kena tinggi hahaha.
Tapi aku sebenarnya masih mencari. Aku terjun masuk teater ni sebab aku nak try an error. Apa aku boleh buat, apa aku tak boleh buat. Still not sure whether aku boleh buat teater ke tak. Caranya adalah tunggu lepas pementasan. Dengar feedback penonton utk watak Shah and the whole theater. Was it okay. If emosi dan pembawakan cerita tu sampai pd jiwa dorang, we succeeded. Aku pun…

My Aurat Is My Rights.

بسم الله الرحمن الرحيم  I am not perfect nor am I a rigidly practicing Muslim.
I decided to challenge myself to properly covered my aurat 3 years ago, after school ended.
It was my decision alone. No force from anyone.
I am a city girl.
I wasn't a properly covered girl before, but I did try my best.

Not that I am very perfectly covered today, bcz I am, still trying.
You might be in the same situation like me.

When people question/utter,
"pakai handsocks nak gi mana? driving?"
"mcm ninja seh handsocks"
"kenapa tak bukak stokin? kan masuk rumah dah ni?"
"kenapa pakai stokin? nak pegi cafe je kan?"
"kenapa pakai stokin? tak basah ke? hujan ni.."

Oh yes, I get it.
I get it that hidayah doesn't turun to everyone.
Some get it late, some never get it.
I got it 18 years after I was born.
I fathom it, struggle with it.
I've been there, I was once a girl who never like the idea of wearing tudung.
I like my hair flowing sideways for …

Mcm Mana Nak Nangis???

Image
بسم الله الرحمن الرحيم 
Unlike few years ago, I havent been blogging quite honestly here. Neither did I post something so deep that it depicts what is really going on in my life nor giving hints that my life is at its worst, in this blog of mine. True enough, life is unpredictable. Sometimes it hits you brick-hard, shattered your staunchest strength, sometimes it's like the cozy wind that soothes you.
I, like many other people, cry when life is testing my strength. But throughout these few months back, I developed a habit to ignore the wreckage that is haunting me, or in other words, I put aside any hard feelings or sadness. I put aside to become immune and I am immune.
Malangnya, watak teater Bukan Salahku memerlukan aku utk meraung menangis sedih meratapi pemergian kawan baiknya. Im so freaking stuck with that scene.
I. Can. Not. Shed. A. Single. Teardrop. 
...and I kid you not.


I had phase in life whereby something happened and even the smallest thing can make me weep, but the…

Packed Schedule.

Image
[Via apps]Smlm mmg rabak beb. 8am-4.40pm : Seminar usahawan wanita slash teman slash dating dgn Ana. (Tidur dlm audi masa break, mcm biasa lah nesa, anywhere also can sleep!)5-7pm : kawad kesatria.8.30-11pm : latihan teater.Mmg penat gila. Asyik lapar memanjang. Study utk quiz law (yg takde pun sbnrnya) sikit-sikit dgn harapan aku tk lupa sec 30, sec 10, sec 11, sec 12, those cases in contract law yadayada.Esok (16 Oct), ada dua quiz, law and Eco. Eh kepala hotak dia. Hahaha aku lupa dah apa aku study. Astaghfirullah. Nmpk dah ciri-ciri markah kosong. Esok kelas 8am-5pm. Jumaat pun ada kelas ganti (baru berangan nk tidur and study balik). Sabtu shooting dari pagi till ptg. Peh.. Mengamuk Mak Ayah kalau tahu jadual packed camni dgn benda selain study.Post ni patutnya bertajuk Mari Merungut Sedunia.Syukur pd Allah sbb pinjamkan kudrat ni pd aku. Alhamdulilahhhh!Dah dah, baik tidur.

Latihan Teater.

Image
[Via apps]Bismillah.*****Smlm hari pertama latihan kami. SubhanaAllah. Terima kasih Allah utk ilmu baru yg aku dpt drpd Alan. Alan is one of pelakon teater kami ni. Dia mmg power beb. Mmg throwback teater Namron ah bila tgk dia acting.Smlm jgk first time aku fhm process sebelum teater bermula. Aku tk terfikir pulak teater kena warm up vokal. Warming up session was funny gilaaaaa hahaha kena humming, bubbling, berlatih artikulasi (still don't really fathom what this means) etc. Kena sebut red lorry yellow lorry laju and clear. Fuh fail habis lol.Pastu ktorg script reading. Ini first time aku script reading. Aku igt terus start berlakon. Ah sakai. Allah je tahu nervous aku mcm mana nk bwk watak Shah ni -.- dah la kena tikam, meraung menangis sbb best friend dia (Kudin) mati plak tu. Adoi parah. Script reading was helpful! Hilang sikit nervous. Kalau tak tu, nak termuntah semua ada -.-Aku sedang cuba bahagi kan masa utk study and benda lain. Sigh. Ya Allah permudahkan urusan kami.Mlm…

Maaf?

Image
بسم الله الرحمن الرحيم 

Berdoalah agar aku mempunyai kekuatan dlm memaafkan, agar aku tidak berdoa panahan petir mengenamu, berdoalah hati ini lembut melepaskan.
Berdoalah agar di hadapan pintu neraka nanti, tidak ada lagi yg perlu aku bangkitkan dan tuntut darimu, berdoalah agar di hadapan pintu neraka nanti, aku telah pun memaafkan.
Berdoalah agar di hadapan Allah nanti, aku sudahpun melupakan. Berdoalah agar di hadapan Allah nanti, aku tidak lagi merintih sedih dan kecewa.
Berdoalah agar di hadapan Allah nanti, pada saat amalan mu dihisab, tidak ada ke-tidak-ampun-an dosa dr aku yg serba pincang tatkala ini.
Berdoalah agar hati ini tidak merayu pd Yang Maha Mendengar agar di-reciprocal-kan kecewa ini kpdmu. Berdoalah agar dosamu terhadapku telah aku ampunkan sebelum Allah ambil nyawa ku ini.
Sungguh, doa dr yg keadaannya seperti ini, tiada hijab dgn Allah.
-----------------------------------------------Maafkan?
Thank you for reading!
Have a nice day! ♥

Selamat Tinggal Midsem Break!

Image
بسم الله الرحمن الرحيم 
Harini hari terakhir aku cuti midsem. Aku dah start cuti since Khamis Oct 2. Terawal sikit drpd org lain. UiTM buat pelik pulak sem ni. Not sure why. Secara jujurnya, cuti ni aku study 5% je. Setakat tolong Shue jawab soalan ekonomi je, google sket, youtube psl Accounts sikit pastu dah. Langsung tak sentuh assignments pun. Aku tahu lepasni every night aku ada latihan teater. Aku nak request latihan tu stop on friday till weekend. Teater tetap jalan, study pun kena bg ruang sikit. Aku harap dorang faham. Aaminn.

Aku balik Melaka harini naik bas. Hizami offer balik dgn dia tapi aku segan, so yeah. I'll be alone for the whole journey, hopefully. Hahaha ok pasrah. Pasrah sbb cuti dah hbs, lagi pasrah sbb balik sorang, angkut barang. Itu la, dkt matriks dulu memanjang Mak Ayah je hantor kau kan. Padan muka. Rasa kan.

Bukan tk prnh naik bas sorang, tp sbb cuti dah habis, aku jd lagi berat hati nak balik. Ah sakai.






Aku ucapkan terima kasih pd Allah sbb beri aku p…

Syukur Pd Allah.

Image
بسم الله الرحمن الرحيم 
Okay, mari jujur sedunia. Aku tk pernah hafal ayat seribu dinar ni. Sigh.
Harini ttba nak dgr lagu Lah Ahmad - Ya Allah. I am such a big fan of him btw.. At the end of the music video, I was engrossed by a verse from the Holy Al-Quran.
"...dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya), Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya. Dan (Ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukuplah baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang dikehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu." [65 : 2-3]
Ayat seribu dinar rupanya verse ni. Apa seh nesa...
Kemudian aku ttba teringat all the things yg Allah dah kurniakan pada aku. Everything, from having my family, Adam, my b…

Allah Maha Mendengar.

Image
بسم الله الرحمن الرحيم 


Pada sangat kita menangis sedih, basah pipi merayu kpd Allah perihal hidup yg tidak adil, orang-orang yg menyakiti kita, yakin lah Allah itu sedang memerhatikan kita sebenar-benarnya. Bayangkan lah Allah itu benar-benar berada di atas kepala kita, bersedia mencurahkan rahmat dlm bentuk ketenangan hati kpd kita sesudah kita tamat berdoa. Yakin lah wahai sahabat.
Kdg-kdg hati kita terlalu remuk dibuat oleh manusia lain, disakiti, dicerca, ditipu dan pelbagai ragam. Tapi ingat lah kita semua berada di bawah kuasaNya. Ingat lah di hati itu bahawa Allah sentiasa di atas dan juga di sisi kita.
Menangis lah ketika berdoa. Takpa, Allah sentiasa di atas kita, bersedia menghembuskan tenangnya hati sesudah berdoa. Tenangnya hati kita selepas menangis berdoa, itu semua dtg dari Allah. Apatah lagi apabila kita benar yakin Allah itu sedang khusyuk mendengar doa kita walaupun kita penuh dosa. Lagi tenang rasanya bila diri yg hina ini masih diterima Tuhan Maha Esa.
Aku faham …

Theater Anticipation.

Image
بسم الله الرحمن الرحيم 
Fakta : tidak pernah walau sekali pun aku masuk pape benda psl berlakon woi! Redah je ni.
Haritu Nabila (housemate) bgthu ada audition utk teater. Aku pulak mula jatuh cinta dgn teater masa Adam beli kan tix Teater Namron. Secara spontan nya aku terus nak pegi audition berbekalkan zero pengalaman jd anak teater. Aku teringat watak Bintang yg dibawa oleh Sharifah Amani, so aku amek nama tu, olah sikit cerita. Maka, berlakon lah aku atas pentas sorg2.
Nervous tak payah ckp lah sbb dlm mini audi tu ada ramai org lain yg nk audition akan tgk sekali. Tp syukur pd Allah, aku lepas. Walaupun aku rasa aku ketandusan idea atas pentas tu. Nyanyi atas pentas berbeza perasaan nya. Ber-teater juga berbeda. Ewah!
3 emosi yg judges mintak kami lakonkan. Aku bwk emosi marah, lepastu aku stop takda idea, Bongok. Selamba badak je. Boleh plak aku minta judges bg watak. Dorg suruh bwk watak Bintang gila and Bintang jd tukang gunting rambut. Mampus aku... Tp aku buat je.
It was mo…