Posts

Showing posts from December, 2014

Akhir 2014.

Image
بسم الله الرحمن الرحيم 

Pada aku, 2014 adalah tahun yang berwarna-warni.
Januari. Aku mula kan hari pertama 2014 di Hospital Selayang melawat lecturer.  Febuari. Aku hilang 4s yg all this while has been my boyfriend through thick and thin. Aku tak faham mcm mana a phone can gives so much impact after its lost. Separuh jiwa ku pergi, you know.  March. Bulan yg normal, pergi kelas balik kelas.  April. Mula rancak nak final exam, girangnya hati menanti hari terakhir di matrikulasi. Peh, terbaik beb masa tu. Tamat lah 2 tahun yg penuh seksa dan suka di matrikulasi.  May. Aku ke Korea selama seminggu setelah berposak bekerja dan jimat duit.  June. Sambut my 20th birhday dekat Camp5, wall climb sampai lebam, makan sampai tembam also lol. Had my first karaoke session on that day. 

July. Went through a tough week menyiapkan tempahan jahit manik. Matrics result came out and I was freaking thankful to Allah that all my hard work paid off. Something happened here in this month.  August. Waited …

Study Week Di Rumah, Its Perks dan Kejujuran Aku.

Image
بسم الله الرحمن الرحيم  

Aku jenis yg suka untuk jujur. Tak sedap, aku kata tak sedap. tak cantik, aku kata tak cantik. Tapi aku masih sedar yg output aku kena lah berlapik, tak boleh main taram je. Nanti aku mereput dlm liang lahad sbb mulut laser masa hidup. Jadi di sini, aku nak jujur lah. 
Sekarang musim study week utk dak2 degree, so aku nak jujur yg aku study cuma 10%. Betul beb. 10% ni tahap kalau duduk exam, aku terus dismiss, nauzubillah. Fakta lagi satu, esok hari last study week dan aku masih di takuk 10%. Eh tak, ni bukan propaganda typical students yg dah study tapi ckp tak study. Bukan ye kanak-kanak sekalian.




Selasa dpn ni aku kena sit paper law, pendek cerita, rabu lepas baru dtg semangat nak study, tiba2 aku check dlm bag, buku law aku tinggal dkt kolej rupanya. Arghhhhhh!! Sendiri fikir lah mcm mana aku nak study. Kesudahannya, segala buku aku bwk balik hanya sebagai perhiasaan sbb mood aku rosak teruk.
Nevertheless, Shuhadha roommate aku time matriks dulu amek logi…

Of Warga Emas and Oren.

Image
بسم الله الرحمن الرحيم 
Situation 1 : There was this one particular day, I woke up kinda late and skipped my morning classes, attended only evening class. It was a really blurry day, my brain was loading quite slowly as I started my day absurdly late. Later then, I was at Siti Aminah when I saw an old man sat and ate lunch alone. That kind of view really broke my heart. I saw bits of rice on his cheeks as he ate quite messily. I felt like helping him. I watched as he finished eating lunch. Still, he didn't realize the bits of rice on his cheeks and near his lips. Oh poor old man.. his eyes were filled with tiredness from his past life. His face looked like he had been through so much.
I assumed that Allah was talking to me, He was giving that view to touch my heart and take me back to the roots and make me realized that there are people around me who aren't as lucky as I am. I was touched, my eyes nearly pooled. If you ever encounter this situation, how would you feel? Ke tak…

Gala Night IBUC!

Image
بسم الله الرحمن الرحيم 
As I enrolled International Business for my degree, I am opt to be a part of International Business Unity Club (IBUC) member till the end of my study here in UiTM Melaka City Campus.
On Dec 13th, A Gala Night was held at Holiday Inn, Bandar Melaka and well, I must admit that it was so satisfying! The food, the crowd, the performances. Alhamdulillah, we're blessed. I felt like paying RM55 for such event is worthy. The hall was stunning. It was just a moderately big-sized hall, but it felt lively. 
Oh please ask what I ate haha because I ate everything except kuih. Spaghetti carbonara, lamb, sweet sour fish fillet, black pepper chicken, white rice. mushroom soup, bread, fruits and a lot of fruits haha. It was superbly goodddd. Ok, terliur.. 















Assignment 5 pagi.

Image
بسم الله الرحمن الرحيم 
Pada minggu ini, aku bersama rakan-rakan telah dikurniakan (more like dihempap) assignments yg menggunung harus disubmit. Seperti di matrikulasi, mungkin aku ni dah lupa diri, the final weeks before final exam are usually the busiest evahhhhhhhh. Dulu dekat matriks, masa ni la aku berposak settle kan past year questions sampai lebam. 
Now, di kehidupan degree, tiada past year yg aku sentuh muahahaha. Ok tipu. Ada satu je. Tapi kalau nak compare prestasi dulu dan skrg, amat lah jauh jurangnya. Aku boleh kata kan yg semester pertama ni lebih terisi dgn teater, tapi salahnya tetap pada aku. Eh sync pulak dgn tajuk teater haritu lol. 
Skrg dah week 13. Next week adalah yg terakhir sebelum study week. Otak aku sedang terisi sebanyak 10% ilmu dari kuliah. Paling power. Tak tau cemana nak hadap paper nanti. I literally mean 10% okay. Price floor pun kenot explain well. How la...
Semalam, pukul 5 pagi kami tidur buat presentation Economy yg akhirnya tak boleh present …

Teater dan saya.

Image
بسم الله الرحمن الرحيم 
POST YG PANJANG. SILA TABAH. Maaf, aku tak sempat nak update sbb kekangan masa.  Cuti weekend telah tiba, mari lah kita blogging! [Throwback] Selaku manusia yg dipertanggungjawabkan dan dipercayai utk membawa watak Shah Hamdan, aku nak berterima kasih dgn lirik kata yg panjang. Harap bersabar kalau saudara/ri pilih utk membaca lirik kata ini. 
Utk Allah Yang Maha Mengetahui dan Maha Penyayang, yang telah secara randomnya memberi aku intuisi utk pergi audisi, aku panjatkan rasa syukur yg tak terhingga kerana tanpa takdir aku menghadiri audisi tempoh hari, aku mungkin jd bangkai berguna di bilik kolej bertemankan nota-nota yg bosan lagi sepi. Sememangnya teater itu memanusiakan manusia, bak kata Tuan Pengarah ku yg dihormati. Dek kerana takdirNya yg power ini, aku dapat melihat kebesaranNya berada dimana-mana.


Utk keluarga yg datang all the way from Shah Alam tanpa beritahu aku langsung, tak pasti kenapa (mungkin sbb nak bg surprise dan taknak bagi aku cuak lebi…