My previous love story.

P/S : Post ini didedikasikan utk kebodohan aku dan korang semua selama 2 tahun. Ya, mari bodoh berjemaah. Jgn sentap, sbb aku bodoh, kita bodoh. Lebih sopan, kita semua buta.

------------------------------------

Aku tahu dan sedar sepenuhnya bahawa IG dan Twitter aku dah berbulan tak update. Mungkin tak kan diupdate buat masa beberapa tahun. Mungkin. Aku juga sedar yg ada orang tanya mana aku hilang dlm alam maya. Aku masih di sini, blogging like always. It is by choice whether people could catch up with what I posted here. Aku tak hilang pun, cuma kalau tak dicari mana nak jumpa benda yg 'hilang' kan? Effort tu penting.

Aku rasa orang pun dah boleh teka dah, lebih tepat lagi, boleh mengumpat belakang aku pasal IG aku dan segala yg berkaitan. Dipersilakan. Dlm hidup, manusia mmg akan mengumpat dan diumpat. Aku ampunkan mulut-mulut puaka tu. Ada masa aku agree dgn opinion/kritikan/soalan tu semua. Chill, aku tahu apa dlm hati orang yg bertanya. Sekilas pandang pada anak mata je aku boleh tahu tahap prejudis nya tinggi mana.

Ya, benar. Buat yg tak tahu, IG tu dulu aku share dgn hamba Allah yg aku pernah cinta. Lelaki rasanya. The last time aku check, jantina dah bertukar. Eh? Ya, ini deep. Sila cari maksud literal sendiri. Aku percaya silent readers aku bukan bangang. 

Mcm ni lah, dalam hidup, mmg kdg-kdg kau fucked up. Ada yg lagi malang, setiap masa fucked up. Kau akan tiba satu phase yg kau rasa kau paling cerdik, tapi kau lah paling bangang sebenarnya. Sebab tu kau tak boleh tolak mentah-mentah opinion/kritikan/soalan orang dan kau juga tak boleh senang bila tgk org fucked up sbb hidup ni mcm roda, esok kau pulak fucked up. Jadi, jaga-jaga.

Aku mmg fucked up selama 2 tahun. Tapi aku partially menerima opinion/kritikan/soalan orang. Opinion/kritikan/soalan yg aku tak terima adalah yg diajukan tanpa adab. 

Aku ni bukan lah bodoh piang. Ada jugak masa yg aku cerdik dan tabah lebih dr jangkaan. Berdiam diri mmg boleh jd senjata. Especially bila orang perbodohkan kau dgn menipu. Sini lah aku ajar sikit. Bila orang tipu dan kau tahu orang tu tipu, kau kena diam je. Sit back and enjoy the fucking show. Isn't it a show when orang tersebut memperbodohkan diri sendiri dan kau dah tahu the truth? Kau akan rasa benda tu lebih geli hati dari tgk Maharaja Lawak Mega.

2 tahun I fucking enjoyed a show.



Aku diam sebab aku suka rasa geli hati tu. Aku boleh nampak betapa kecik nya penggunaan akal yg Tuhan bagi. Aku boleh tengok kejujuran orang lebih mendalam. Aku boleh belajar lebih utk jujur sbb aku tahu kalau aku tipu orang next time, orang tu akan berada diposisi aku sebagai audience buat masa tu. Menonton orang memperbodohkan diri sendiri sambil menipu kau tanpa henti ni mmg geli hati, tapi... ah come on, perasaan kau mmg mcm kena toreh. Koyak sikit-sikit. Berdarah. Sebab tu kau kena tabah kalau kau nak guna method aku ni.

Berdiam diri seorang diri, menyimpan dlm hati mmg perlu kan hati yg tabah. Kau perlukan perisai yg terlalu kuat iaitu mengadu pada Dia dan sekeping hati yg bersedia di lenjan. Kau ingat seronok kena game? Kau ingat seronok cuba menggapai 'sesuatu yg tak pernah wujud'? Kau ingat seronok rindu pada 'yang tak pernah tahu'? Kau ingat seronok merenung ke luar jendela (eh, ni lagu apa khabar)...

Tak seronok. Sakit gila. Pedih teruk. Penat teramat. Pegi mampos dont care anymore.

Apa yg dah jadi mmg ada kesan dalam hidup aku. Mcm mana aku observe semua ni jadi pada diri sendiri, mcm mana aku survive and act like idgaf. Ini soal percaya. Ini soal integriti org terhadap aku. Ini soal jujurnya org pd aku. Ini soal hati dan perasaan.

Tuhan tu power, dia kasi test aku dlm situasi ni, keluar kan aku drpd test ni with a better condition. Im heading to a roller coaster journey of adulthood, where everything is tough and I can't go back home and mengadu to my parents. What happened really made me a fierce soul. I can't tolerate non-realistic things. I can't be lenient. Especially when people talk shit I don't want to consider.


Take it, I gave the story everyone wants to hear though without scrutiny. Thanks for the concern or whatever you call it. Im doing fine, juggling my priorities and attitude. I'll be back on IG and Twitter, feeding my loved ones with whatever shit I want, when I want. Can't deny that IG and Twitter is sometimes like a fking Narnia. You know things, news, people, get inspiration, realized how blessed you are etc. For the time being, Im just trying to fix the parts of my life which needed a fix. The rest is fine.

I dont need a tool to fix me.
The next time I fall in love, he must be a tangible love.



Move on people. It is time already.
Love,
si diva jatuh ditimpa realiti.

Comments

Anonymous said…
Kak nisa. sayang kak nisa. Maisarah.😘
Nesayang said…
terima kasih dik. syg awak jugak :)
Anonymous said…
Nisaaaaaaaa what happened? Kau bercinta dgn org yg x wujud ke cemana? Oh god no more reading ur love story :(
Anonymous said…
Ingat ke kami kak nisa? hahahaha.
Anonymous said…
Ingat ke kami kak nisa? hahahaha.
Anonymous said…
Nesa, aku rindu kau. -fqhnjwa
Budak paling comel said…
Bertabahlah nesa, Allah has a better plan for you girl.

Rezeki tu ada kat mana mana :)
Nesayang said…
Anonymous 1 : yeap,he doesnt exist all this while hahaha funny kan? takpa lah, shit happened. nanti aku jumpa jodoh aku, sambung la balik love story yg lebih padu haha peace!


anonymous 2 : kami ni org kedah ja guna. aku confused hang ni mcm qiela mcm zery tp cm tk sesuai ja korg nk baca blog akak hahahahaha


Fqhnjwa : alololoooo, aku rindu kau jugeeee!

Budak Paling Comel : mmg sedang lalui hidup dgn tabah ni. insyaAllah aaminn. hope jodoh is worth the wait. terima kasih fr the nice words :)
Anonymous said…
Moral of the story is, jgn bcinta dgn someone youve never met
Anonymous said…
Astaghfirullahalazim, abes kalau laki tu tak wujud, all this while kat insta tu sape sbenanye? Mohon cerita sikit kalau tak keberatan..
Nesayang said…
Anonymous 1 : yeah, fall in love with a tangible guy. lesson learned.

Anonymous : boleh je. tggu part 2 hahahaha
Anonymous said…
Tak sabar nak tunggu part 2 heheheh
Anonymous said…
Kau syak 'dia' suka zul arifin tak? Masyaallah sister, handsome kot.
Anonymous said…
Okay, sanggup tggu nesa update part 2 :)
winter said…
Kak nisa? nak num kak nisa boleh?
Nesayang said…
Haaa, nanti kan part 2. Still dlm draft lagi :)

Winter : ni sapa eh? sorry kak nisa tk boleh detect ni sapa hehe

Anonymous lah sgt : hahahahahaha dia suka kot zul ariffin. eh? possible ke? eh? hahahahahaha
Anonymous said…
Nesa!!!i knew it..kite dah syak bile tgk wechat..tp kite takut nk tnye nesa..if xkisah..kite nk num nesa boleh..-ika matrik

Popular posts from this blog

Perjalanan di Beijing.

Turning 23 on 23rd June.

Kolej Tun Mutahir, UiTM Kampus Bandaraya Melaka.