Posts

Showing posts from May, 2015

Makeup and Girls.

Image
بسم الله الرحمن الرحيم 
WARNING : LONG BLOG POST.
I grow up with boys. Im the only daughter in the family. I was born as a hyperactive, rough, harsh but childish person, that's why a lot of people can't tell that Im actually older than them or how I looked or act. Yes, it feels good when people think that Im younger because I looked a bit chinese (some say I have that babyface look -ye sila muntah), I sounded like doraemon (that's why Hajar named me Nisamon) and I act like cartoon sometimes (a friend once called me Hello Kitty -__-)
Being a rough girl is my norm. I always thought that Im just a self-proclaimed boyish girl until my theater coaches pointed out that I have that rigid and rough attitude in me. Ye lah, kantoi sbb tak reti jadi Maziah yg girlish gedik manja. But my aunts already pointed it out since I was a lil kid. I used to have that boyish haircut and that was freedom hahaha. Despite that, I have a very girlish family name which is 'Anis' hahaha!


Apar…

Teater LEMBU 2015.

Image
بسم الله الرحمن الرحيم 
WARNING : LONG BLOG POST. 
Finally, it ended. Im actually waiting for this routine to end because I was in a partial torture to bring out the lady-like  trait in me which Im sure I had to dig real hard until Maziah became a real gedik manja mengada girl. (apabenda siak ayat serabut camni haha). Aku bawak watak Maziah, anak Datin Maimun yg gedik manja girlish, yg cinta kan anak Haji Suhaimi, iaitu Hadi tapi Datin Maimun dan Hj Suhaimi ni tak sehaluan, asyik gaduh, so Aku dgn Hadi stuck in between. Gitu lah.
I feel proud with how organized (sometimes), honest, hard working, talented, helpful, friendly they were during the time we worked hard to ensure that this show went well. They were a bunch of kids who are really easy to work with and I see everyone was developing their focus and were helping out each other. MashaAllah.









I remember hiding under the big desk they had at level 11, crying at how I can't dance to the music and act girlish as maziah. The crews …

Terbuai.

Image
بسم الله الرحمن الرحيم 
Hi. Aku mungkin gila sebab blogging at this hour about this but takpa, aku memang random mcm ni sometimes. So, mari sambung.
At the age of 21, aku mungkin tahu, sedar dan boleh tolerate with this one fact. Fact that hati seorang wanita memang senang terbuai. Terutama dengan lelaki. Just as easy as how boys went head over heels for girls. Tapi wanita yang lebih senang terbuai hatinya.
Kau caring sikit, terbuai. Kau whatsapp mesra, terbuai. Kau ajak teman, terbuai. Ini subjektif. Mohon lapangkan minda.
Senang. Tapi bukan semua perempuan mcm ni. Cuma aku personally rasa kalau that girl di-approach oleh lelaki yg mmg dia sendiri suka, that girl herself akan terbuai. Alaa, you know this thing works both ways. Kau suka dia, dia bg positive respond. Hasilnya, menjadi.
These days aku selalu tanya balik dkt sebuah Anisah ni, apesal la jadi perempuan ni senang sgt terbuai hati. Mmg makhluk Allah bernama perempuan je yg rasa mcm ni or lelaki pun sama gak? Senang terbuai?…

Buat Tuhan Yang Mengerti Isi Hati Kami

بسم الله الرحمن الرحيم 
Wahai Ar-Rahman Yang Maha Pengasih, kami menyimpan rasa dalam hati yang tidak diketahui umum melainkan Engkau. Isi hati yang kami rasakan terlalu berat utk kami ceritakan. Tapi yang tidak perlu kami ceritakan satu demi satu, kerana Engkau Maha Tahu.
Wahai Ar-Rahim Yang Penyayang, setiap hari kami diberi peluang bangkit dari tidur dan ada di antara kami hidup dalam kesempitan jiwa. Kami mohon dilapangkan ruang di dalam dada ini kerana sempitnya ruang itu, menyesakkan. Kami butuh ruang dalam jiwa.
Wahai As-salam Yang Maha Pemberi Ketenangan, kau jadi kan sekeping hati yang bolak-baliknya berada dalam kawalanMu, yang perit jerihnya dalam takdirMu, yang gelap kelam dan kejinya datang dari kami sendiri. Kami tak mampu kawal sekeping hati ini. Tak mampu menidakkan yang dlm diam kami iya-kan.
Wahai Al-Ghafur Yang Maha Pengampun, ampuni isi hati kami yang seringkali melampau. Isi hati yang seringkali tidak setaraf dengan taatnya kami menunaikan perintahMu. Isi hati ya…

Teater, is it really my thing?

Image
بسم الله الرحمن الرحيم 
Pertama, let me rant.
POST NI PANJANG. SILA EXIT KALAU TAK BERKENAN.
Semester ni, aku join teater lagi. Last semester aku join teater secara random. No background, nothing. I came with zero knowledge and experience as pelakon. It was smooth. The role was of a tomboy girl who secretly loves her best friend. Karakter tu senang utk aku grab bcz being Shah Hamdan and Anisah Ishak, there's no big difference. Aku bukan yang lemah lembut serba ayu dan sopan. But the hardest part was to cry.
Well, my result flunked last semester and I decided not to join teater for this semester but my enthusiasm keeps telling me to go for it and screw me, I got a role which is just so freaking hard to grab.
Karakter seorang gadis manja serba lembut, gedik, classy yang nak kahwin dgn boyfriend tapi mummy tak setuju sbb mummy tak sebulu dgn bapak boyfriend. I had to be gedik, manja, lembut at the same time. Damn. What a task.
"menjadi pelakon yang baik, kita kena buat apa yang …

WEEK 11 / SEM 2 Degree Life.

Image
بسم الله الرحمن الرحيم  MasyaAllah, berhabuk blog ni.
Sebenarnya, aku tak kategori kan diri aku busy tahap takda masa langsung nak blogging. Blogging ni perlu kan satu masa senggang yg mana otak aku pun clear nak merepek. Blogging in rush is so not me. Ceh. Bajet.
Week 11 has been quite a hard journey for me. Lets just confess it here, nisa. Okay, I joined teater lagi for this semester. Yes, a risk I took. Hahahaha. So, I was occupied with latihan teater at night. I had to jadi a real lady this time. No more Shah Hamdan, the brutal girl. This time, Im Maziah, a girlish classy anak datin who is so in love with her boyfriend, Hadi. I suck at being a real lady. I dont talk demurely. Still working on it though. This wednesday will be the full rehearsal. I must not screw this up because I saw Rahman (Hadi) work hard for his role and to sync with Maziah. Blessed to have such partner.
Next, I was quit occupied with designing poster and banner for Ace Fitness, an event organized by Komander …

Suka lah benda ni!

Image
بسم الله الرحمن الرحيم Fact 1 : I love things that has to deal with this machine we called computer/laptop. Contoh : Final Cut Pro, Blender or even the simple Windows Movie Maker --editing softwares.Fact 2 : I FREAKING LOOOOOVE MACBOOK PRO. Fact 3 : aku masih dlm perjalanan mengumpul duit sendiri utk my ever so lovely future boyfriend aka Macbook Pro tu. 
Sila lah panggil aku spoil brat tp fyi Mak Ayah taknak pun beli kan utk aku hahahahaha. Mahal sangat, ridiculous. Kalau ikut selera aku customized Mac tu, it will cost them RM6-7k. INSANEEEE!! Hence, fact 3. Tapi aku sedaya upaya cuba pujuk Mak Ayah hahaha ok call me spoil brat. Aku tetap jugak mengumpul duit utk Mac ni. Hidup kena ada back up plan hehe. Kalau dapat free, terima. Itu rezeki. 
Aku sendiri tak fhm kenapa ada manusia suka editing ni, padahal kerja ni bosan kot. Seharian duduk dpn laptop. Tapi otak kau mmg warna-warni lah (read : otak sedang gembira) sbb buat benda kau suka. Aku tak kreatif tapi aku suka try an error bi…

KKEC 2015.

Image
بسم الله الرحمن الرحيم 
POST INI PANJANG. SILA EXIT KALAU TAK SUKA OK? BYE.

Aku sebenarnya dah quit jadi komander (tak tau nak sambung balik ke tak, dont question me) tapi nilai adik-beradik antara komander baru (KB aka junior) aka aku dgn budak2 ni mmg umpphhh!! Hahahaha aku salahkan senior yang padu sebab instill such strong bonding among us. Mmg dlm keluarga komander, everyone is your abang adik kakak whatever, your siblings. You take care of each other. Aku agak happy ada clan camni dkt Melaka. Alhamdulillah!
So, KKEC is Komander Kesatria Endurance Challenge. Dah nama komander mesti endurance harus diuji. So, kali ni aktiviti yg ada were jalan lasak, archery, frisbee, larian, cycling, etc. 
Few weeks ago, aku suddenly terfikir nak gi tgk dorang, bg support. By that, I have no other solution than renting a car and drive all the way to Perak, most probably alone. Yes, it did happen. I drove alone from Melaka to UiTM Seri Iskandar, 5 freaking hours. Despite the Waze apps that can'…