Terbuai.

بسم الله الرحمن الرحيم 

Hi. Aku mungkin gila sebab blogging at this hour about this but takpa, aku memang random mcm ni sometimes. So, mari sambung.

At the age of 21, aku mungkin tahu, sedar dan boleh tolerate with this one fact. Fact that hati seorang wanita memang senang terbuai. Terutama dengan lelaki. Just as easy as how boys went head over heels for girls. Tapi wanita yang lebih senang terbuai hatinya.

Kau caring sikit, terbuai.
Kau whatsapp mesra, terbuai.
Kau ajak teman, terbuai.
Ini subjektif. Mohon lapangkan minda.

Senang. Tapi bukan semua perempuan mcm ni. Cuma aku personally rasa kalau that girl di-approach oleh lelaki yg mmg dia sendiri suka, that girl herself akan terbuai. Alaa, you know this thing works both ways. Kau suka dia, dia bg positive respond. Hasilnya, menjadi.

These days aku selalu tanya balik dkt sebuah Anisah ni, apesal la jadi perempuan ni senang sgt terbuai hati. Mmg makhluk Allah bernama perempuan je yg rasa mcm ni or lelaki pun sama gak? Senang terbuai? 

im such a good laugh stock. i know. hahaha.


You probably thinking that hati aku tengah terbuai sekarang ni. Aku tak tahu lah, tapi mata aku memang terbuai everyday lah. Dekat KBM ni banyak jugak species terancam yg sedap mata aku memandang, so terbuailah mata ni setiap hari. Hahaha! Benda ni normal kot, usha orang. Pffftt :p 

Post ni sbnrnya utk menyatakan betapa aku sendiri tak boleh nk jwb persoalan "kenapa hati wanita senang terbuai?". Mungkin takda jawapannya. If this time hati aku terbuai, it is certainly not the first time. Tapi penat sebenarnya melayan hati yang terbuai ni. Jadi sometimes kau terpaksa tak melayan hati sendiri. Especially bila kau tahu kau tak seberapa dan banyak lagi perkara lain kau kena settle kan.

Ye memang aku ckp psl diri sendiri sebab I was once at that phase. I would be at that phase again, maybe. Fuh, sakit.

Buat wanita di luar sana yang hatinya sedang terbuai, aku faham. Nasihat aku, luahkan dekat dia. Yeah, mmg kau perempuan tapi tak salah kot luahkan. Lepastu act normal lah, tak payah gedik. Hahaha. Ok tak. Nasihat aku, simpan je buat pekasam perasaan kau tu. Pegi settlekan duty kau. Doa and believe that there's a guy out there yg bersusah payah berusaha utk menghalalkan kau. Tolong sabar la, sengal. 

Hati, jgn kerap sgt terbuai. Tak berbaloi langsung! Phuiiihhh :p
------------------
Thank you for reading!
Have a nice day! ♥ 

Comments

Syahirah said…
Duh mana satu nasihat kau? Luahkan perasaan ke lupakan perasaan? Haha.
Nur Asilah Azmi said…
Setuju with the last one hahaaa
Nesayang said…
Syhrh : Aku sebenarnya rasa both is my advice. Tapi society kita tak terima bab perempuan yg meluahkan ni. Society rasa mcm jatuh maruah perempuan. Ntah. Aku rasa takda benda pun nak luahkan dkt that guy. But act normal lah kan. Dia jd problem bila dah luah lepastu tergedik-gedik. Org cool mcm kita dua tak buat perangai tergedik tu hahahaha. Tp bab menyimpan perasaan tu pun betul jugak. Islamically speaking lah. Cuma ye lah kan, aku pun nak rasa hidup ada peneman. Happy kot ada one guy yg baik amal soleh cool swag segala whatever criterias, yg sudi terima kita. Muahaha pnjg aku bebel.

Asilah : Setuju jugak dgn that one. Tapi hati perempuan kan. Nak menyimpan tu sakit sbnrnya. Especially kalau everyday nmpk muka dia je. Aduhai. Tp lebih afdhal lah. Kena tabah byk. Hihihi

Popular posts from this blog

Perjalanan di Beijing.

Turning 23 on 23rd June.

Kolej Tun Mutahir, UiTM Kampus Bandaraya Melaka.