Posts

Showing posts from August, 2016

Prinsip.

Dalam hidup, nak taknak kau kena ada prinsip. Prinsip ni mcm pendirian kau. Mak kata org yg berjaya, pendirian dia tetap. Prinsip dia teguh. Prinsip ni mcm perkara-perkara yg kau pegang. Cth, Ali punya prinsip hidup adalah pantang menyerah sebelum habis mencuba. Contoh prinsip lah tu.

Kalau kau nak ada prinsip, make sure ini semua selesai :
- prinsip kau tak harm sesiapa kalau tak leh benefit sesiapa
- prinsip kau masih bertuhankan Yang Maha Esa


Selain drpd dua ni semua bullshit, selfish af punya prinsip.

Prinsip aku zaman degree ni adalah sentiasa jujur dlm meletakkan usaha utk dpt segulung ijazah walaupun apa pun resultnya, sebab berkat dan redha Dia yg akan menyelamatkan aku, bukan sekadar cgpa power.

Paham?
igt kan aku kalau tetiba aku cheating.

Rezeki.

Antara rezeki yg aku rasa aku overlooked adalah keberadaan aku bersama insan-insan yang baik. in other words, dikelilingi orang yg baik-baik. entah. mungkin kau pernah terlintas benda ni dlm otak. bagus. tahniah. tapi harini, aku baru tersedar benda ni, sampai tahap menitis air mata aku. peh pehhh syahdu sgt ni.

tapi betul.


kdg-kdg Tuhan tak bagi kita berada di mana kita nak atas byk sebab yg hanya Dia tahu dan slowly, Dia akan bagi kita faham kenapa kita ada dkt situ (ps: provided that kau stay positive dan berdoa dan berfikir sebelum menjatuhkan konklusi sendiri).


contoh: mungkin 3 tahun aku dkt melaka, aku akan sentiasa bersedih bila terkenang yg IB bukan course yg aku nak, tp kalau aku twist mindset aku mcm skrg ni, aku akan nampak yg sebenarnya rezeki Dia nak bg adalah bila mana aku dikelilingi org yg baik-baik. jadi mungkin di situ, Dia tgh slowly mold aku jd org yg baik walaupun aku masih lg bitching around kdg-kdg. hahahahaha. dan itu semua rezeki. demi Allah, itu rezeki. to …

MY FIRST CAR!

Image
ps : Firstly, may Allah bless my Mak Ayah for they finally agreed to buy me the car! Yay!!

Dari sekolah, aku memang ada masalah tranportasi sikit. Selalu mintak orang hantar je. Segan lah jugak. Bertahun aku tabah naik bas, cab sengsorang. Ada hari mood parents aku baik, dorang hantarkan. My parents were probably teaching me how to be independent and creative and patient and gigih and enjoy life's flow hahahaha. While most of my friends are able to commute to places on their own, I still use the old-fashioned way, which is not so bad afterall, but a lil bit tiring. Kalau panas lg azab. Yes, payung is my best friend.

Dulu zaman sekolah aku jalan kaki dari Unisel Shah Alam sampai U12. Everyday except bila hari aku tak larat, aku tumpang lah kgkawan aku. Segan jugak. Ada hari aku gagahkan diri tunggu bas dkt Seksyen 2 tu, berhenti dkt Unisel dan jalan kaki sampai rumah sbb takde bas masuk U12 kecuali bas sekolah hahaha. Lebih kurang 45 minit gak kalau aku jalan paling santai yg bole…