Posts

Showing posts from September, 2017

Dah Sebulan Kerja.

Image
Ketahui lah adik2, bahawa 9am-5pm or 8am-4pm or 10am- 6pm corporate working hours memerlukan disiplin dan daya tahan yang sangat tinggi. Mine is 8.30am - 6pm, monday-friday. Ketahanan bekerja dlm jam waktu begini boleh nego jika :

- rumah dgn office dekat je
- boss kau tak banyak membebel, kacau kau buat kerja
- kawan2 yg ceria dan membantu
- superior yg byk bg tunjuk ajar rather than expect kau tahu semua benda dah

Setelah sebulan aku kerja, aku tak rasa fun sangat pun kerja sini. The things yg best adalah :

- setiap pagi director beli kan breakfast
- manager yg aku report to byk membantu, masa dia pegi holiday haritu, tertekan jugak aku haha
- rumah sewa aku selesa walaupun i wish i could sleep atas katil rather than tilam. ye la penat balik kerja. tapi sbb skrg tilam aku nipis sgt. tggu gaji nnti beli tilam best sikit, baru syok berguling lps balik kerja.



- gaji yg ditawarkan not too low lah, boleh naik lagi ni, doakan... :p

Yang tak best?
- takda sistem sungguh tempat ni which a…

Week 2 of Working.

Aku rasa mcm sakai sangat baru dua minggu kerja tp nak blogging bagai, but whatever la eh :p

So, selama raya haji haritu aku dekat Johor, jadi pengapit Nurul (cousin) and they all just knew aku dah start kerja. Some were shocked, awalnya habis belajar. Ye cik, degree saya 3 tahun je. Umur dah 23 dah pun.

Most my uncles & aunties cant believe that I will be stucked with this current job (Im a Sales & Marketing Coordinator at a product manufacturing company in Gombak) bcz they know my personality, they know I can do more than just the 8.30-6pm (my company's working hour sucks) routine.

Some of them said I better be my own boss. Start a small business, do freelance job.

Yeah, I do have that in mind, considering that I do not want my bachelor degree to go to waste. Starting a business of your own isn't easy ok! You need to have skills that have commercial values, benda yg boleh di jual.

I know Im not gonna be employed forever, but I just dont know until when Im gonna be a…