Dah Sebulan Kerja.

Ketahui lah adik2, bahawa 9am-5pm or 8am-4pm or 10am- 6pm corporate working hours memerlukan disiplin dan daya tahan yang sangat tinggi. Mine is 8.30am - 6pm, monday-friday. Ketahanan bekerja dlm jam waktu begini boleh nego jika :

- rumah dgn office dekat je
- boss kau tak banyak membebel, kacau kau buat kerja
- kawan2 yg ceria dan membantu
- superior yg byk bg tunjuk ajar rather than expect kau tahu semua benda dah

Setelah sebulan aku kerja, aku tak rasa fun sangat pun kerja sini. The things yg best adalah :

- setiap pagi director beli kan breakfast
- manager yg aku report to byk membantu, masa dia pegi holiday haritu, tertekan jugak aku haha
- rumah sewa aku selesa walaupun i wish i could sleep atas katil rather than tilam. ye la penat balik kerja. tapi sbb skrg tilam aku nipis sgt. tggu gaji nnti beli tilam best sikit, baru syok berguling lps balik kerja.

kalau tilam aku tu bawah carpet ok lagi la, tk sakit bdn, cuma kacau org nk lalu. but overall pd aku bilik ni selesa and kemas all the time sbb geng rumah ni semua dh kerja and kemas orgnya, jenis perempuan sejati, buat kerja rumah la.


- gaji yg ditawarkan not too low lah, boleh naik lagi ni, doakan... :p

Yang tak best?
- takda sistem sungguh tempat ni which aku stress jugak.
aku ni kerja kilang kosmetik as sales & marketing coordinator, so kilang punya production mmg busy every day, flow drpd client ke akhir production tu tak clear, R&D dgn Marketing selalu tak sehaluan sgt, so aku serabut haha

- facility computer dan internet berada pd tahap tak memuaskan.
dah sebulan, PC aku masih tak boleh connect dgn printer yg sebelah meja je, so kena naik turun tingkat bwh utk print. office yg paperless je make sense dgn masalah ni hahaha. di kilang? no way, it's impossible to be paperless.

- office bersepah.
rupa mcm dalam stor, like bersepah terukkkkk, mmg tak rupa office and takda konsep 5S langsung lah. awal2 aku serabut la tgk office sepah gini, tp lama2 rasa normal but it's not a good sign lah bila aku dh mula rasa normal hahahaha!

Im not sure sampai bila boleh bersabar kerja sini. I gave myself minimum 1 year and within a year I have to think what to do for long term. Dlm setahun ni aku tgk la diri aku ni boleh bawak ke tak corporate working hours. If not, lots of new things to think wehhh.

Maybe Im here for the first one year to gain ilmu and plan for what Im gonna do in future later.
For now, working here is really biasa-biasa, but i think the pembayaran gaji will be okay la here. KOT LA IDK. Haha. 1 haribulan october nanti baru gaji release.


semoga tabah seorang anisah.

Comments

Popular posts from this blog

Kolej Tun Mutahir, UiTM Kampus Bandaraya Melaka.

Goodbye blogging. 10 years of Shah Alam.

UiTM Kampus Bandaraya Melaka