Ammar, pergimu sebagai syahid.

بسم الله الرحمن الرحيم

Pertama sekali, aku tak berminat nak tgk video dia. Aku tak tahu dia siapa. 
Tapi tergerak hati nak tengok sbb Syida duk post dkt IG pasal dia. 
Clearly, there must be something. Jadi aku pegi youtube. Im telling you, the 24 minutes
 of time I spent watching this video is totally worth it. His journey reflected me. 
Left me in blank state of mind. Asking myself what the heck have I been doing 
all this while? He's 20 and already serving for the ummah. While I did nothing. 
Lagi aku complaint byk psl life ada lah. 

He must be so special in the Eyes of Allah.
Allahurabbi.

Often do I ask myself, with all these sins I keep on doing.. 
will I be able to have the chance to meet Allah? 
You know, not all servants will be able to see Him. 
Yes, we'll meet Him but not all of us will have such 
specialty to look at His Face. Also Rasulullah SAW.

And watching the video somehow reminded 
me of the tweet I tweeted few weeks ago. 

"Someday, you gonna look back at the past and say "I was 20 and I did nothing to drive myself towards God". "

Also the recent post entitled 'jodoh'.  

Kita semua diberi hidayah oleh Allah.
 Itu yang aku selalu cuba kata pada diri. 
Tapi kenapa ada insan seperti Ammar dan seperti aku
 yang masih tak jumpa tujuan hidup dan masih lagi ntah apa perangai?
 Sebab ianya adalah pilihan. Samada nak jadi better atau just go with the flow.

Aku malu sebenarnya dgn arwah.

Not a single contribution pun dari aku utk ummah.
 Mungkin waktu aku sibuk nak tgk movie apa minggu ni,
 arwah tgh siapkan bahan nak bercakap mengenai ummah
 dikhalayak ramai and we are almost in the same age! 

Ya Allah, apabenda aku ni -_-

Iman senipis kulit bawang, ditambah lagi dgn arus dunia moden
 sekarang yang tanpa kita sedar dah bawak kita jauh terpesong
 dari jalan yg Allah redhai. Rasa nak tampar diri...

Ammar lahir dalam keluarga yang memang mementingkan dakwah dan
 lebih ke arah islamik. Tapi aku yang lahir dalam keluarga yg biasa-biasa ni...
 adakah iman pun biasa-biasa? Aku nampak yg cara kita dibesarkan mmg ada influence.

And, diri sendiri punya pilihan pun mmg major factor.

Ya Allah, apa posisi aku di sisi Mu?
soalan yg aku asyik tanya diri sejak tahun 2010, selepas aku heartbroken dan sedar akan dosa lalu. 

Kalau aku mati esok, apa yang ada pada aku utk aku present di hadapanMu?
Nothing.

dan kita sering bicara soal syurga tanpa benar-benar
 menjiwai perjalanan menuju syurga. 
Semua orang nk masuk syurga, tapi tak semua faham 
apa kunci ke syurga. Aku pun tak faham.
 Kalau tak faham, cemana nak apply. 
Kalau tak apply, cemana nak masuk syurga.
 Kan?

Keluarga memainkan peranan yg sangat penting dalam
 membentuk peribadi islam seorang anak.
 Seorang ayah wajib membimbing seluruh isi keluarga ke arah
 mencintai jalan dakwah, menjalani kehidupan yg islamik 
selari dgn arus kemodenan dunia sekarang.
 Seorang ibu harus membantu dalam mendidik anak-anak.
 Memastikan emosi anak-anak dilayani, 
diberi perhatian seperti yg islam syorkan.
 Islam adalah agama yg menggalakkan kelembutan dan kasih sayang.
 Tapi aku jarang tgk benda ni dlm family islam.
 Alasan cliche "alah, tak biasa la, daripada kecik tak buat gitu...". 
Anak-anak pula harus bijak memilih sahabat dan jalan hidup. 
Aku rasa dlm era urban cam zaman sekarang ni,
 dgn sapa kau kawan mmg impact dia besar gila dlm hidup. 
Cara fikir, cakap etc mmg ada pengaruh. 
Anak-anak membesar dgn satu fakta bahawa setiap dosa 
dan perilaku mereka akan disoal oleh Allah dan yg akan disoal 
bukan hanya mereka, tetapi ibu dan ayah. 
Mungkin kita semua lupa benda ni.

Lupa utk sayang mak ayah secara realistik
. Sayang kan mak ayah, maka harus cuba jaga agamamu
 agar kelak dihadapan Allah, ibu ayah tidak susah. 
Allah, ampuni kami :(

Aku cuba membayangkan keadaan mak ayah
 terpaksa nak jawab dpn Allah segala dosa yg aku dah buat.
 Mak aihhh, scary dan sebak... cuba kau bayangkan.


Aku bersyukur pada Allah sebab adakalanya,
 di tengah-tengah kesibukan kejar pointer yg daebak,
 aku ada masa nak merepek tulis dkt blog mengenai apa yg aku rasa.
 Sbb to sum up what I learn is not easy and try very best.
 Why? Sbb aku takda cara lain utk tolong ummah. 
Kita guna kebolehan kita utk sebarkan kebaikan. 
Itu adalah menolong ummah.

Someday Allah tanya..
"APA KAU BUAT UTK MEMBANTU UMMAH MU?"

Ada jawapan dah? bagus, gempak.

Aku takda lagi. Ketar lutut nak menjawab. Penulisan adalah 
salah satu cara utk aku tulis segala pengajaran dalam hidup.
 Mungkin masa aku hidup, takda value penulisan ni.
 Tapi harapan aku besar bila sampai turn aku, adalah sorang dua 
paling kurang hamba Allah dapat reflect balik dgn apa aku tulis.

Ya Allah, kau faham apa yang selama ni aku selalu persoal kan.
segala perkara yg aku tak mampu nak ubah, yg aku dah cuba,
tapi to no avail.

Ya Allah, hari ini,
video arwah ammar sedikit sebanyak meringan konflik dalaman aku.
how I fight since that day.

Ya Allah,
bantu aku lindung keluarga ni.
jadi anak sulung bukan senang.
byk benda aku nak kena monitor.
diri sendiri pun tak sempat nak counter check.
kena tolong ringan kan beban mak ayah dpn Kau nanti.
solat adik2 aku kena tengok kan.
habit depa.
bacaan al quran depa.

Ya Allah, byk rupanya benda yg aku buat tak dan je selama ni.

Ya Allah,
i miss those days when it was just me and my prayer mat.
praying tahajud and talking to You.
pure bliss... i was far from the old sins, at that time.
almost regaining the correct route to You.

Aku perhati kan byk benda dan ada certain perkara memang tak boleh ubah.
 Jadi aku kena pandang ke hadapan dan control benda yg aku boleh ubah/bentuk.

That is, my very own family.

Satu masa nanti, biarlah aku diberi peluang jadi seorang ibu yg mampu beri 
didikan agama pada anak-anak. biar aku yg layak ajar mereka mengaji,
menjaga bacaan al-quran mereka, menerapkan rasa cinta pada Allah dan rasulNya
 dlm hati dan rutin harian anak2. biar aku dapat spend time dgn mereka, bercerita, 
mendengar pendapat mereka, membantu mereka.


Apa yang aku tahu, anak2 akan ada tempias perangai ibu ayah.
So conclusion nya, perangai aku kena elok, baru layak jadi contoh.


Where does this journey starts? now.

Semester 4 aku cuba utk jadi lebih better. Aku tak boleh degil, aku kena terima pendapat orang. Aku kena kurangkan buruk sangka. Aku kena banyak berlembut dgn orang. Kasihkan orang disekeliling. Aku kena selalu spend time dgn mak ayah. Kena tengok muka dorang selalu and rasa dlm hati ada tanggungjawab membawa mak ayah ke syurga. Aku kena selalu borak dgn adik-adik. Berlembut bila nasihat. Aku kena hormat orang lain. Aku kena banyakkan membaca. Aku kena move, tak boleh idle je. Aku kena jadi gadis yg adam cintai dulu, gadis secantik agamanya. 


cuma ada satu perkara yang (demi Allah) jadi konflik diri aku. perkara yg aku tak tahu cemana nak settle. aku dah cuba, tapi tak berhasil. demi Allah aku cuba. skrg dah tak tahu nak cuba cemana lagi dah.


aku rasa panjang sgt aku taip ni,
confirm ada orang complaint (eh ada ke yg baca blog ni selain adam? haha!).
aku dah puas curhat dlm entry entitled 'jodoh'.


tak semua yg terbuku dihati perlu aku tulis dkt sini,
buku catatan lah tempat kesayangan aku utk curhat.
buku catatan yg aku sgt sayang.

esok adalah hari terakhir cuti. im all ready for muet.
lets shine, nisa.
wallahi.

Assalammualaikum!
XO, Nesayang.

Comments

Popular posts from this blog

Perjalanan di Beijing.

Turning 23 on 23rd June.

Kolej Tun Mutahir, UiTM Kampus Bandaraya Melaka.