Dewasa sudah. (tidak secara over)

بسم الله الرحمن الرحيم

I am surrounded with most of friends who put something on their face before they go out. Walau hanya bedak johnson's baby, depa tetap calit something. Being me, syukur pada Allah aku takda banyak masalah kulit except fungus yg suka merebak dan buat orang rasa aku ni mcm alien. Yes, please click this --fungus on skin. That is the sole major problem. Tapi tak selalu. Aku tak boleh panas sangat and sweating excessively dkt muka. Somehow fungus tu tak teruk and dia jadi mcm panau. heh.


But seeing my girls macam tu, buat aku rasa cam, omg kena eh tepek semua tu?
I can not decipher them. But one thing I know is, kena jaga kulit (nanti suami cari lain). Salah satu faktor kulit bermasalah adalah excessive expose to UV light. Yes, the sun, my friend. Not only it makes your skin tans, but it also stimulates the creatures under your skin to do epic stuffs to your face.

Jeragat, pigmentation, jerawat. etc. 
Kalau aku tak membaca, takda nya aku nak tahu (read: kesah) pasal benda ni semua. Tapi memandangkan mak pun pernah kata "jaga muka tu, skrg mmg nmpk takda masalah..", so maknanya akan ada masalah pada kulit kalau tak jaga.

Pertama, elak kan UV light. Oh yes, aku kena pergi cari krim yg ada SPF. SPF stands for sun protection factor. Lagi tinggi nilai SPF, lagi bagus utk protect kulit drpd UV light.

Kedua, oh my damn dark circles. I need a concealer. Mac orange concealer seemed okay. Melabur utk diri, nisa. Jgn kedekut. 

Ketiga, stay hydrated and fresh.

Aku tak suka bila muka nampak mcm tepung gomak. You know, bila kau apply bedak/foundation etc yg tak sama tone dgn kulit, DISASTROUS. Aku envy org yg kulit putih nk mati mcm Vivy, senang nk apply, sebab tak nmpk mcm tepung gomak. Takpa, aku masih dlm kategori cerah (tapi tak konsisten). Syukur ya Allah.

Mari jadi dewasa tanpa perlu ber-make up secara over. Sekadar utk muka nmpk bermaya dan menjaga kesihatan kulit. Ini nikmat Allah beri, jaga sebaiknya, bukan secara over. Ya, ulang byk kali. BUKAN SECARA OVER.

i need these babies so badly and still searching for the right powder for my skin.

Comments

Popular posts from this blog

Perjalanan di Beijing.

Turning 23 on 23rd June.

Kolej Tun Mutahir, UiTM Kampus Bandaraya Melaka.