Travel to Korea PART 1! (Throwback)

بسم الله الرحمن الرحيم

SUPER PANJANG POST.
(Jgn ckp aku tak warn)
So, ready?? Let's start!!!
PART 1
-------------------------------------------------------
DAY 1.
Monday, May 19, 2014.
KLIA2  -->   Incheon Aiport, South Korea.
Tix price = RM552 (on promo)
Standard seats, purchased meals earlier.
Duration : 6 hours in flight.


Incheon Airport -> Myeong Dong
Tix price = 10k KRW (around RM31), bayar masa nak naik.
Duration = 1hr 30min, gitu la.. (enjoy the view! ^.^)
Kami naik bas drpd Incheon Airport to Myeong Dong. 
Bus 6015, outside arrival hall (1st floor), exit 5B or exit 12A.
Kami naik bas ah senang, straight smpi Myeong Dong, seat bas ada seatbelt haha pelik -.-
Bas stop dkt dpn Sejong Hotel (Myeong Dong station, dia announce dlm bas, be alert).
Sorry tkda gmbr dlm/dkt bas/exit, ada video tp atas sbb tertentu, aku tk dpt buat travelog (really sad hmm).
Further info : click me!


1. At KLIA 2, seconds bfre aku sedar boarding pass aku tercicir dan kemudian aku marathon dr boarding gate ke security check yg mcm ... jauh utk cr BP aku tu, rupanya blh guna manual BP upon request but tabah lah hati tgk muka staffs AA yg ... kalau hang jd mcm aku ok :p
2. Upon arrival at Icheon Airport. Queue to take subway to arrival hall.
3. Cherishing wifi at my best hahaha.
4. Arrival hall, yayy! *secretly wish someone would waited fr me witha huge board quoted my name hehe*

Sejong Hotel  --> Namsan Guest House 4.
Turun drpd bas, kami jln sket ke hostel ni, kejap je, kena cross jln.
Ke NGH dr Sejong Hotel = click me!
NGH ada 5, we stayed at number 4, all NGH are near to each, kalau tk jumpa, tanya tau!
Number 4 rate = click me!
Total for accomodation = RM750.

1. Lps turun bas dpn Sejong Hotel, jln2 sket pegi Paris Baguette beli foods, lapar weh hehe.
2. Isi perut, yummyyyy!
3. Dh check in hostel.
4. Our room fr the whole week. Yeah, just ignore me. hehe.

Ditched my travel bag and swap to smaller bag with these thing inside it. Essentials!
(lupa diri jap sbb tkda telekung, lupa ltk dlm gmbr -.-")

Hostel --> Myeong Dong Shopping Street.
Ke MDSS dr hostel = click me!
Dkt je sbnrnya dgn NGH4, ni rutin kami everyday, ronda2 MDSS yg superrrr awesome!
Wajib pergi tau sini!!

ini jln yg harus di cross utk ke MDSS.
Sebahagian drpd MDSS yg sgt menawan hati aku yg selalu excited ni hehehe loveeee MDSS!

Heuksando (Asam Pedas Korea).
Ke Heuksando = click me!
Tk fhm map? Baca ni..
Dari Myeong Dong subway station (tepi jln je tu ha), cari signboard exit 6, walk straight smpai jumpa Frisbee (Apple store), lorong kecik ke Heuksando ni sebelum Frisbee ye, jgn terlajak.


1. Ini la lorong kecik tu. On yr left is Frisbee. Yes, yr left, not my left as in how I stand in this pic.
2. Dpn Heuksando.

1. Asam pedas korea yg superrrrrb sedap! Kena try doh ni!
2. First proper meal in Korea!! Happyyy!! :D

DAY 2.
Seoul Tour Bus.
Kami ikut Seoul Tour Bus (downtown and palace course) whereby it stops at these platform = click me!
Departure point : dkt dgn Prince Hotel (kalau tk jumpa, masuk hotel tu, tanya bcz we did that haha!)
Tix price = 10k won, sbb aku dpt child tix hahahahaha awesome doh!
Kena pandai tgk bas mana for which course.
Downtown tu mcm market2 dkt sana.
Palace tu istana lah kan :p
Jgn silap naik bas ye.


1. Kalau tak prcya, zoom in ah tgk aku dpt child tix hahaha happy tak terkata wehh, awet muda gitu :p
2. Bdk bwh umur lol jimat duit iols tau hahaha
First stop : Namsan Seoul Tower.
Tower atas bukit, enjoy the view masa dlm bas!
Nnti dia stop dkt stesen bas, pastu kena daki a lil bukit utk sampai tower.


Ini bukit tu! Selamat bermengah dan gelak dkt diri sendiri ye hahaha
sbb org tua korea daki bukit ni steady je :p

Pretty flowerssss!

1.Tower nya! Aku suggest pegi malam ah, siang bosan hahaha
2. Love locks.
3. View dlm tandas mmg power beb!
4. Acah-acah.... :p

Second stop : Dongdaemun Market.
Sapa yg nak merasa shopping stuffs made in korea, mmg patut pegi Dongdaemun ni.
Aku rambang mata dkt sini hahaha.
Prices affordable.


1. Tour bus akan berhenti dgn bangunan besar pelik tp cantik ni, apa ntah nama dia hahaha.
2. Cross jalan, kau akan nmpk stall camni dkt sekitar tu. Masa ni ada clearance stocks. Rambang mata wehhh hehehe. Ignore my typical angkat-tgn pose.


Shrimp burger at Lotteria yg sedapppppp sgt! Aku lapar tahap boleh makan 5 burger hahaha

3rd Stop : Changdeokgung Palace and The Secret Garden.
Aku suggest datang time autumn sbb... gmbr dkt Google semua cantik gilaaaa T_T *cry*
Aku pergi time summer, so.... emmm.... boring.....

1. Tmpt dkt blkg tu time autumn mmg subhanaAllah aku boleh nganga masa imagine sbb cantik gila hahaha. Kalau kau ada niat nk dtg sini selain masa autumn, lupakan pls, unless kau suka la. Sbb aku pishang gila dlm palace ni. Besar jadah hahaha, tk penat ke royals dulu -.- besar is not the problem, but it's dull if it is not autumn, imho ok.

Malam tu kami makan dkt MDSS, nasi goreng ayam korea LOL. Ada video dkt IG aku (nesayang), or cari dkt hashtag #kekoreakenesa kalau nak tgk how they serve the meal in front of me and I looked.... dang hungry and can not wait and excited and all hahahaha! :p

DAY 3.
Nami Island!
Okay, dari Myeong Dong tmpt kami stay nak ke Nami Island ni serabut sket.
Byk naik turun subway.
Caranya :
Subway Line 4 (biru muda) dari Myeongdong ke Dongdaemun.
Tukar subway Line 1 (biru tk berapa gelap tp tk muda haha) ke Cheongnyangni.
Tukar train ITX ke Gapyeong.
Taxi dari Gapyeong Station ke Jeti Nami.
Ferry ke Nami Island.
Kami ada masalah masa nk cari ITX ni, tapi lepas tanya staff dkt situ, alhamdulillah sempat kejar train, malahan siap lepak dulu sementara tggu haha! Solusinya, tgk signboards and tanya locals or staffs. Tapi kan, staffs tak semua pandai english. At first uncle tu hampeh tk ckp english langsung, so ktorg bg clue sikit and dia bg direction ke somewhere yg ada staffs blh ckp english.

Lunch dulu sebelum ke Nami Island. Restoren Nami-Ok. Lps sampai Gapyeond station, kami naik taxi ke sini, 3k won tak silap fare nya. Sedap and portion byk!! Nmpk tak sup seaweed tu? Superb doh, first time seaweed menepati citarasa aku lol hahaha mmg best ah lunch sini. Ktorg first customer kot sbb dorg tgh setting tmpt, aku syak tmpt ni mmg full house everyday, tgk je lah gmbr atas tu kan hehe


Aku suggest pergi sini selain drpd musim summer pls, sbb summer bosan tmpt ni. Kering, berdebu, krikk krikk tapi bila sampai dkt area pokok2 ni, mmg cantik ah. So imagine kalau autumn ke winter ke. Mmg superbbb!

2nd stop : Hello Kitty Cafe.
Naik subway Line 2 (green) to Hongik Uni, and then take exit 5.
Nthen dkt Hongdae Fashion Street tu cari Luxury HO Bar, kau akan nmpk HKC ni.




3rd Stop : Trick Eye Musuem.
Harus pergiiii! Pada aku tempat ni syok gila amek gmbr.
Asalkan kau fhm perspektif tu apa, gmbr jd cantik, sbb it's like 3D effect yaww!
Tapi jujur beb, ktorg sesat nk gi sini. A bit confusing streets dia.
Nasib jumpa Msians and Koreans students, so ktorg mintak depa tunjuk dkt mana.
How to go here : click me!





DAY 4.
1st Stop : Seodaemun Prison!
Pd aku tmpt ni cantik utk photoshooting, my 2 cents, sbb buildings cantik.
Prisons dkt dlm pun not bad. Kena pergi ok!
Tix price : 3k won.
How to go here :
[Subway]
Dongnimmun Station (Subway Line 3, orange), Exit 5.
Kau keluar Exit 5 tu, sblh kiri ada penjara ni.



2nd Stop :
Itaewon --halal bulgogi and Itaewon Mosque.
How to go here : click me!
Sini lah syurga makanan utk kau dkt Korea. Semua halal!
So eattttt awayy!





DAY 5.
Spent the whole siang at Everland!
Theme park yg superrrr cantik.
Too bad masa aku pegi tu aku naik amusement ride yg ekstrem dulu,
so tk blh naik byk dh lps tu sbb tk larat haha.
Ktorg naik shuttle bus (easy but a lil expensive), tp nk cr shuttle bus point ni tricky sket,
tgk dkt tiang lampu tepi jln tk silap aku, ada tulis everland.
Ktorg tk jumpa point dia, so minta tolong local call kan tour bus ni,
rupanya ktorg tk jauh sgt lah dgn point tu, dlm few langkah je lol.
Ada small store jual air dkt point tu.
Tix price : 30k won.
How to go here : click me!




Balik Myeongdong dan melantakkkk hehehe

DAY 6.
Ewha Womens' University.
Sini mmg kawasan penuh students ah.
Boleh usha dorg punya style hehe. Sapa yg rasa nk belajar dkt sini,
dipersilakan tour sendiri dlm uni.
Masa aku pergi tu dia terbuka utk semua, meriah gila Uni tu!


Next Stop :
Caffe Bene.
Cafe ni bersepah dkt sana. Kalau kau yakin, then go try the Bingsu!
Ktorg lepak sini kejap nk tggu YangGood Lamb Restaurant bukak around 2pm.
Caffe Bene yg aku pergi ni dkt Gangnam tak silap aku.
Dkt dgn hostel tu pun ada gak, jln kaki je.


BINGSU! amacam? nak try tak? hehehehe


YangGood Lamb Restaurant.
Kalau kau suka lamb, must try okeh!!
Ktorg sesat terox nk ke sini hahaha taxi sengal bwk gi mana ntah -.-
Aku suggest naik subway terus gi Yeoksam lah, pastu kau kena semenggah gak la berjalan haha.
Takpa, lambs menanti! Ktorg mkn dua org tp mcm utk 6 org hahaha byk gila ok.
Mewah gila mkn masa ni.
How to go here : click me!

grumpy sbnrnya masa ni hahaha sbb lapar...

They do it for us in the beginning lepastu kau buat aa sendiri haha


DAY 7.
Balik time!
Pkl 6am ktorg dh keluar bilik and tggu dkt dpn Sejong Hotel.
We saw people berature gak masa, so queue sama.

kalau kau kaya, amek lah flatbed. kalau seat biasa camni, better prepare bantal tengkuk tu. sakit tengkuk aku tidur tersengguk-sengguk T_T

Maaf kalau ada kekurangan dlm maklumat. Ini cuma sekadar throwback. Byk lagi traveller tegar di luar sana yg bg infos lebih power. I should've jotted down everything masa berjalan, well, lessons learnt! Pnjg gila post ni, nyampah aku -__- hahahaha kang aku continue dgn Part lain ok? Tekan je page Travelogue dkt bar sebaris dgn About Me tu.

Trip ni menelan belanja sebanyak :
Accomodation = RM750
Flight tix (on promo) = RM552 (thank you fr the best gift ever, encik Adam)
Lain-lain = RM1k lebih.
Total semua = around RM2.5k lebih la, tk ingat sgt.

Utk 7 hari kira power gak ah en. Tp takda la dpt shopping sakan dgn bajet camni. Aku rasa nak gi Korea ni kena bawak RM6k hahahaha byk siot benda nk shopping. Baju etc. Sapa yg suka kosmetik lagi ah sakan shopping. Korea mmg kenangan indah. Alhamdulillah.

Thank you Adam and Hanim for this gift of my 20th birthday. You both have been awesome with the preparations and all. I wont get the opportunity to go to Korea if Adam didn't bought the tix for me and if Hanim refused to teman hahaha. Thank you so much :')

-----------------------------------------------------------------

Next, Australia or maybe.... Istanbul?
PS : Amboi Mekah tak jejak lagi nih.. hmmmm.

Anyeong-higa-seyo!
Have a nice day!

Comments

Popular posts from this blog

Perjalanan di Beijing.

Turning 23 on 23rd June.

Kolej Tun Mutahir, UiTM Kampus Bandaraya Melaka.