Travel To Korea (Tips) Part 2!

بسم الله الرحمن الرحيم

1. Packing.
I know not all woman can pack light, but to pack as light as you can. Tudung tk payah la matching sgt. Know the current season when you're in Korea, so that you can decide better. If winter, bwk la coat ke etc. Jgn lupa bwk plastik for baju dh pakai.
 
2. Hygiene.
Aku tinggal dkt hostel for a week. So baju busuk (baju dh pakai) tu, aku ltk dlm plastik and ltk plastik tu dlm bilik air dan aku on kan fan dlm bilik air so that the ventilation goes well. Kau taknak bilik kau bau kepam kan selepas seharian kau berjalan? Stokin pun sama.

Aku tk bwk byk socks and undergarments. What I do is I wash it using hot tap water and soap and hang it inside the washroom, jgn lupa on kan fan dlm washroom tu and make sure ada bekalan yg bersih utk di pakai la.

I cant stand bau busuk and heavy packing, so yeah, I washed.

3. Tudung.
Aku bwk 2 shawl hitam utk dipakai for a week. Summer dkt Korea tak lah panas mcm Malaysia so aku tk peluh sgt dkt bahagian leher etc. Terpulang kau nk bwk berapa, if kau tak kesah pack heavy, bawak lah satu almari tudung.

4. Handsocks.
Satu je aku bawak sbb tk peluh sgt bahagian lengan tu.

5. Language.
Subway
Toilet
Air mineral
Bas
Taxi
Tissue
 these words, try hafal in Korea. Important. Aku terpaksa Google translate pastu tunjuk dkt ahjumma tu hahaha pastu dia gelak kat aku. Kalau kau nak bertanya, tanya dkt teenagers sbb org tua mostly tk ckp English. Oh jgn expect English depa bagus mcm kita semua ok. Tabah la kau nk fhm apa dorg speaking. 

6. Foods.
Itaewon tmpt makanan halal. Kalau rajin pegi ah sana or stay sana terus. Myeong Dong ada kebab and seafood halal je. Daging/chicken takda. Tak tau la kalau in future ada restoren halal pulak dkt MD. 

7. Bag kecik.
Ini utk letak camera, botol, journal etc. Memudahkan kau.

8. Botol.
Bkn utk minum tp utk cuci lps berhadas. Toilet dorang mmg takda pili air ke paip etc. Pegi shell, beli botol plastik yg muncung tirus pastu kau kena tarik penutup baru blh minum tu. Kalau botol biasa susah sket nk cuci sbb botol shell ni kalau tekan kuat, it creates pressure and water flow mcm paip.

9. Get a T-money card.
Senang kau nk berjalan guna subway. TETTTTTT tekan je, boleh go. Beli dkt kaunter. Aku pakai Hanim punya sbb dia ada dua. Tinggal top up je dkt GS25 ke, CU Later ke, 7E ke wherever yg ada lah. Aku top up dkt CU Later sbb paling dkt dgn Namsan Guest House tu. Ada gak machine dkt subway yg kau blh beli card ni, tp gamble la sbb tak silap aku machine dia semua bahasa Korea hahaha. Tak pun pegi je convenience store dkt subway, beli dkt situ. Can also pay taxi or else using this card.

10. Duit.
Sbb kami pegi 7 hari, so Adam dah awal-awal siapkan 8 sampul surat yg ada duit utk 7 hari and 1 for emergency. Bwk sikit cash Malaysia, just in case. Idea guna sampul ni mmg brilliant gila ok. Duit lebih organize. Bahagi kan bajet kau kpd brp hari kau dkt sana.

11. Itinerary.
Jgn havoc sgt sehari nak pegi 8 tempat hahaha kau demam kang. 3 tmpt sudah la. You need a good sleep also. Ini pegi cuti, bukan marathon sampai penat. Rancang perjalanan anda by creating an itinerary. Ini negara orang, so penting sgt utk buat hard copy itinerary and ltk dlm bag utk reference.

12. Subway.
Download map suubway. Subway dia guna system berwarna tau. Contoh Line 4 warna muda. Senang gila guna subway dorg. Mmg byk gila ah tk mcm Msia, but trust me. Now which Line kau nk pegi. Contoh, Myeong Dong Line 4, cari lah line 4 warna biru. Jgn risau, ada board subway map dkt setiap tmpt tggu subway. Tipsnya, less colour, less transit, but not necessarily less walking :p Good luck! Nah link subway map - click me!

13. Season.
Aku cadangkan pegi Korea time autumn or spring. Winter sejuk sgt, but depends lah kalau kau mcm aku suka sejuk and nak tgk salji betul, okay je. Aku pegi masa summer, bosan sbb Nami Island bosan masa summer and tk dpt merasa autumn etc tu.

14. Solat.
Beli tikar kecik dkt Daiso ke mana-mana yg muat dlm bag kecik. Tak pun guna baju hujan je. Aku guna baju hujan masa dkt Singapore, ganti sejadah. Depa tk sediakan sejadah. Learn how to use apps nk tentu kan kiblat tu awal2. Test dkt Malaysia so that kau tau kiblat mcm mana dkt Korea. Travel boleh, solat jgn tinggal. Solat dlm fitting room pun boleh. Koreans boleh terima kau nk solat dkt taman ke etc, tapi jgn la tgh jalan raya kau solat.

15. Travel Documents.
Passport, boarding pass jgn cicir mcm aku. Ltk dlm bag. Tk pyh pegang hahahaha nnti cicir lol! Aku pergi Korea takda buat visa. Jaga-jaga masa dkt sana. Ada je Msian yg kena pickpocket. Simpan travel doc kau dlm tmpt yg sepatutnya. Aku bwk ke mana-mana, ltk dlm bag, bahagian yg berzip dkt dlm dan bag tu bilik tmpt ramai org, aku pakai ke dpn instead of belakang badan.
16. Internet.
Namsan Guest House tu ada wi-fi, tp kami sewa mobile wifi. Downside dia adalah cepat sgt hbs quota hahaha. So kami tggu wifi bilik je lepas seharian berjalan, before tidur, update la semuanya. Pilih hostel/hotel yg ada wifi k. Most cafes and hostel/hotel ada wifi.

----------------------------------
Ini je yang aku mampu fikir kan hehe. The trip to Korea was one of the best trip ever esp when I have a n elder sister to take a good care of me. I do have plan for the next place to travel which is Australia, but Idk, degree life is more important though Im a lil in dilemma about it. 

I miss Korea and everything about it. Like, rindu gilaaaaaaa! 
All the preparation and advices from Adam was so special and sentimental to me. Sigh...
See you soon, Korea.
Anyeong-higa-seyo.. 

Comments

Popular posts from this blog

Perjalanan di Beijing.

Turning 23 on 23rd June.

Kolej Tun Mutahir, UiTM Kampus Bandaraya Melaka.