Hari Pendaftaran Ditangguh Dan Pengajaran Disebaliknya.

بسم الله الرحمن الرحيم 

POST INI PANJANG.

It was written in the offer letter that the registration day would be on the 1st september and so after sleepless nights of rechecking again and again, we're off to Melaka at 7am, yesterday (Aug 1). It was weird because as we arrived, the campus wasn't packed with people. There were cars but not as much as we expect it to be. Even the main door of the campus were locked intact.

I could see few families waiting. Oh so I thought UiTM was just a bit late kot. Few minutes after waiting, we saw few cars left the campus and making us felt more weird. There was  a UiTM staff and Ayah approached him.

He told us that the registration day was postponed to Aug 6, saturday!!!!

He also told us that UiTM has informed us, the upcoming students, via text or we have to check the campus website by ourselves. Gila. There was no notice at all about checking the campus website. They should have made an announcement at the Portal Kemasukan Pelajar to check the campus website. It wasn't our fault. Nobody ever informed us. I believe that those who came to UiTM MCC yesterday didn't received the text either. Kalau tak apesal dorang datang pastu tercongok menunggu.

Aku balik rumah baca segalanya. Takda pun tulis dkt portal kena check website campus. Weh at least bagitahu ah walau satu ayat pun. Kau nak expect budak tahu sendiri? Baik ktorg daftar ikut suka hati bila, buat UiTM cawangan sendiri, assume sendiri. Mmg la benda boleh fikir sendiri. Tp mcm mana nk jana idea check website kalau ktorg dah termaktub dlm kepala since result UPU keluar bahawa notis semua dkt Portal Kemasukan Pelajar?? Bias system. Kami yg tak dapat text ni apa cerita? Tak kan la byk-byk number yg kami provide masa isi borang yg leceh tu langsung tak boleh pakai? Gila. Mmg drpd result keluar, all notice ktorg dpt dkt Portal Kemasukan Pelajar tu. Apesal tak letak dkt situ ayat "Pelajar dikehendaki menyemak laman sesawang kampus sendiri utk sebarang perubahan dan berita terkini mulai tarikh sekian sekian". Gila. Bias. Unethical. Sorry not sorry ah.



Ye, memang aku marah. Aku marah bila aku fikir dorang yg dtg drpd keluarga susah tu terpaksa balik kampung semula sementara tunggu 6hb. Imagine kalau dorang kena minta tolong keluarga yg ada kereta utk hntr anak dorang. Imagine duit minyak and tol utk yg dtg dari jauh. Aku yg dari Shah Alam pun tol pegi balik dah RM37.40. Yg dtg drpd utara sana cemana? Staf tu kata boleh stay kolej kalau ada yg dtg drpd jauh.

Aku pegi kolej nak tgk apartment tu. Ya Allah, serious lah UiTM? Kau offer orang tinggal dkt kolej yg dlm keadaan mcm tu? Kalau nak ajar masyarakat hidup dlm keadan yg efficient, demi kebaikan dan kesejahteraan negara sejajar dgn wawasan 2020, Malaysia maju apa jadah, it starts from education!!! Treat the people nicely la. In the beginning kau dah implant such idea dlm kepala society. Ini simple thing kot. Jaga kebajikan pelajar. Ye, mmg pelajar tu kena berdikari. 

Kau boleh la kata "apesal tak boleh nk fikir sendiri kena check website? common sense kan?". Abah kau common sense. You gotta do what you gotta do. Alasan boleh-fikir-sendiri tu vague. Mana boleh semua benda nak fikir sendiri. Kau explain dkt aku kenapa idea boleh-fikir-sendiri ni satu idea yg strong utk defeat kami yg dtg pada Aug 1. EXPLAIN DKT AKU. One freaking sentence tak buat UiTM rugi la weh. 

Aku marah sebab aku kesian dkt orang lain yg susah payah nak daftar. Aku datang drpd family yg mampu utk ulang alik Melaka tu. Cuba fikir orang yg susah? Yg pendapatan tak mewah mcm keluarga kita. Cuba fikir. Renung kan. Yg mungkin kena sewa kereta utk dtg Melaka. Yg mungkin kena tumpang ahli keluarga lain. Yg nk bayar duit pendaftaran pun tercungap-cungap. Ye, mmg PTPTN bagi rm1500 duit pendahuluan. Kau fikir cukup ke? Pakai akal, fikir.



Bertakung air mata aku bila Mak Ayah remind aku pasal orang yg lagi susah drpd kami sekeluarga. Aku betul-betul imagine keadaan dorang, but still, aku takda dkt tmpt dorang so aku tak truly rasa. Mungkin kawan-kawan kita or kita sendiri selama ni lahir dlm among keluarga yg berada/mampu, so kita tak terasa sgt strugglenya, cuba fikir orang yg hidupnya vice versa. Kau ingat Malaysia ni dah tak wujud ke orang susah? Ingat semua yg dkt UiTM tu orang senang? IPTS pun belum tentu orang senang semuanya.

Sabtu sebelum grk Melaka, aku ada check portal utk tgk mana tahu ada apa-apa perubahan atau pemberitahuan, tapi takda pun. At least tulis lah ayat yg general utk kami check website campus. Aku tanya Shue dia dapat text kata UiTM suruh register dkt Shah Alam on Aug 2 bukan Aug 1.

Nevertheless, ada hikmah disebalik semua ni. Just a day before aku register, aku merungut nak extend cuti boleh tak bla bla bla, suddenly Allah bagi extend cuti dgn cara mcm ni. Aku still bersyukur and happy gak sebenarnya masa Ayah masuk kereta and told us what the staff told him. Sebab aku ada 5 hari yg relax-relax lagi hehe. Tapi tu lah, pada saat aku happy mcm semalam, ada family yg terpaksa bersusah patah balik.

One thing, bila kau gembira dgn takdir yg Allah currently beri, pls say this doa..

"ya Allah, pada saat aku gembira, ada orang lain yg sedih, yg terpaksa struggle lebih. Kau kongsi kan rasa gembira ini utk mereka ya Allah dan jadi kan aku hamba Mu yg tahu bersyukur dan yg mempunyai ihsan kpd yg lain"

Sbb kdg-kdg bila kita happy, kita hilang ihsan pd yg lebih susah, hilang rasa syukur sbb terlalu happy. It wouldn't be proper to celebrate with happiness when others are sad and struggling, kan? Idk, I don't feel like it is proper. Sure we can rejoice but don't forget those who have harder life than us. Somehow this kind of reminder made us be moderate esp when it comes to spending money. Org lain setengah mati cari duit, kita seronok ada duit parents bagi, ada scholar, ada loan, ada kerja stable, ada gaji masyuk. We wouldn't know what would happened if we were to face that kind of hardship. Gelabah kan? Jgn menipu la.

Makan nasi dgn kedai harga mahal pun dah complaint apatah lagi utk hidup susah dan tak merasa mewah. It was a day that left me speechless. Sampai malam aku ckp dkt parents aku "mcm mana la ek org yg susah tu, kita tgh mkn sedap ni, dorg mesti tgh catu mknn". Mcm mana la agaknya dorg survive dkt uni, while kita ni mkn mewah, baju mewah, siap ada kenderaan sendiri. Ugh stress pulak bila fikir hahaha. Rasa mcm what the heck selama ni duit aku belanja kan. Like what the heckkkk.

At this moment, Im trying to enjoy my last days utk bermalasan. Actually mcm mimpi gak la sbb aku duk meminta la nak extend cuti pastu Allah susun takdir baikkkk punya hehe. Syukur alhamdulillah. Tp cuak gak bila kau minta something, the next day terus granted. Risau. Takut aku lupa diri and takut kang nnti dtg ujian besar, aku kalut. Sakai. Dasar hamba Nya, langsung tak berdaya pun sebenarnya, tapi selalu lupa. Leka dlm senang. Gembira tanpa syukur. 

Thank you Allah for the lessons I've learnt from this incident, for having Mak Ayah who would constantly remind me of orang yg lebih susah and rasa syukur, jgn seronok membazir waima makanan seciput sekali pun, for having friends who constantly making my phone jammed due the endless amount of whatsapp messages up until today, for someone far away who still remember me, for the rezeki You gave to my family for I have never been famished and not be able to buy food, for the health of my parents, for the Melaka City Campus that is so strategic, for the chance to do degree studies.

Alhamdulillah ya Allah. Make ease of our way. Aaaminn.

Thanks for reading.
Have a nice day! ♥

Comments

Popular posts from this blog

Perjalanan di Beijing.

Turning 23 on 23rd June.

Kolej Tun Mutahir, UiTM Kampus Bandaraya Melaka.