MPS UiTM Melaka Kampus Bandaraya

Yup, not Minggu Destini Siswa (MDS) but Minggu Pemantapan Siswa (MPS).

Day 1 -Sept 6.
Syukur pd Allah. Alhamdulillah.
Daftar kolej went smoothly.
Dpt tingkat 4.
Bilik aku ada 1 double decker,
1 single.
Aku double decker bawah.
Roommate nama Ika, bdk Wangsa Maju. 
Fasi semua ok, bkn jenis pekik jerit. 
Problem of today is to hide that I am 20 but failed 
bcz ada junior KMS dkt sini. Mostly juniors buat masa ni.
Segala pujian utk Allah, aku ada Mak Ayah utk teman aku harini.
Plg comel masa dorg nak balik, salam ayah, dia usap kepala aku.
 Salam Mak, pastu dia kata "eh cium sikit, cium sikit" and 
I saw her face turn reddish and her eyes moist :')

Mak Ayah,
I'm gonna be okay here, trust me okay? :)
O Allah, jaga Mak Ayah utk aku ya..

Mak ayah tanya next week balik ke? Hahahaha woi mmg tak. 
Aku bg jwpn "I'm giving weeks to myself dkt sini utk cari jiwa and cope. 
Kalau balik awal sgt nnti Anis tk kuat. 2-3minggu or a month lg Anis balik in sha Allah".
They agreed and we waved goodbye.
Couldn't believe what I told my parents just now. A month dkt sini? wow nisa... 

Time to sleep now.
*kesat air mata*

(Bukan homesick la sakai, 
aku terharu bila kenang gestures Mak ayah td,
 rare gila woi hahaha)
Tuhan je tahu mcm mana rapuhnya aku skrg ni. 
Rapuh sbb aku tk sure aku blh buat IB ke tak. 
Tp the weeks that I'm giving myself not to go back
 home is actually a challenge despite the fragility. 
Tabah, nisa.

T-shirt Amsterdam dgn TinTin teman aku malam ni.


Day 2 - Sept 6.
Sejuk rupanya tidur dkt sini. Hihi!
Aku mula rasa tak yakin nak buat IB.
Nisa, tk boleh mcm ni tau. Ni peluang Allah bg.
Mak Ayah kata untung degree ni ada kepujian, just do it.
Laahaulawala quwata illa billah.
Sigh.
Kolej takda air.
MDS hbs at 6pm. Awesome en?!
LDK session was fun!
Tk fhm kenapa midsem break awal sgt (Oct 4)
Syukur alhamdulillah. Though aku rasa tk yakin dgn IB, aku kena gak cuba. Aku isi UPU ltk course ni, so I gotta do it. Takutttttttttt :'(
Nak sleep.


Day 3 -Sept 8.
Pendaftaran yg superb laju and buat aku kabut handle documents.
Ketua kolej perempuan ni sebiji mcm my kakak, Hanim T_T
Yours truly is now ketua rumah.
Didn't volunteer for penghuluwati bcz dammit I got no powerful speech to 'jual diri' hahaha.
Homesick? Maybe.
Aku rasa yuran kolej mahal (rm420/sem), baik duk luar.
Sedang cuba belajar tidak respond kpd marah dan tidak balas dgn kerek selalu. I am, still, kerek though.
Secara rasminya warga UiTM Dihatiku :p


Day 4 - Sept 9.
Terkejut gila jumpa Hizami dkt luar Audi, didnt know he's here haha!
Pastu jumpa Aida baru balik jog! Lg la terkejut!!
Got my class.
Ika and Hajar satu kelas and rumah dgn aku. Power. Kerah dorg ajar aku nnti.
Volunteered for Perasmian MPS.
First time tapau dinner utk housemates dkt kedai luar haha! Awkward sbb tk prnh buat camtu seumur hidup. Life is changing T_T
Been singing Wawasan Setia Warga UiTM all day -_-
Alhamdulillah ukhwah dgn housemate semakin erat, lepak balcony cite perasaan bfre masuk KBM.
Balik bilik at 1am, practice with abg2 kakak2 MPP n PMP for perasmian MPS. Awesome!
I freaking need to sleep.


Day 5 - Sept 10.
Dpt selfie dgn Rektor UiTM KBM, Timbalan Rektor HEA and Timbalan Menteri Sains Teknologi dan Inovasi dlm satu gmbr!! Gigil sbb nervous haha.
Tk tau mana dtg courage nak minta izin utk selfie, but it was soooo worthy! Tknk miss chance mcm dgn Tun Mahathir dkt Kinokuniya dulu -.-
Berlakon jd org kampung masa Tunku Abd Rahman nak gi London.
Jerit "HIDUP TANAH MELAYU!" sekuatnya dlm dewan yg ada 400 lebih students -memalukan diri.
Tidur sepanjang taklimat pasal idontknowwhatbczislept.
MPS hbs at 6pm.


Day 6 - Sept 11.
Hari last MPS.
Sedih gak la, takda lg dah abg kakak nk jaga ktorg lintas jln ke pape dah :(
Bergmbr dgn abg ashraf YDP MPP and Abg Epul YDP kelas fotografi, dorang baikkkk!
Nnti rindu kakak2 tanya ktorg "ada sapa2 sakit tak?" :(
Again, slept masa taklimat haha sbb sejuk and kerusi sedap.
Jadual kelas tk dpt lg.
Tk bgthu Mak Ayah lg psl nk pegi jb this weekend.
Takut pulak nak start class.
Kak Yong kata Business Law susah ramai repeatttt, I need help :(
Ya Allah, tabahkan aku.
--------------------------------------------------------------

Before aku start orientasi ni, aku di-momok-kan dgn ideologi bahawa orientasi sucks but para senior MPP dan PMP (Pemimpin Minggu Pendaftaran)  proved us wrong weh! They were sooooooo nice. Ada lah dorang marah, tapi sekejap je lepastu dorang lembut balik. Balik bilik awal! Enough rest lagi. Alhamdulillah. Terima kasih utk dorang semua. Allah bless those brothers and sisters.


Byk benda aku belajar masa MPS ni. Sayangkan bangsa and etc lah. Hahahaha kau sendiri tahu lah UiTM ni mcm mana. Tapi lagu UiTM Dihatiku tu mmg rasa la siot dkt hati hahahaha omg nisa jgn patriotik sgt -.-


Not sure how life is going work here. Confirm ada heartache, tears, laughter etc lah kan. In sha Allah everything is fine. 

Haih, rindu...

Comments

Popular posts from this blog

Perjalanan di Beijing.

Turning 23 on 23rd June.

Kolej Tun Mutahir, UiTM Kampus Bandaraya Melaka.