What membersihkan bilik taught me..

بسم الله الرحمن الرحيم 

POST YG PANJANG. SILA PERGI KALAU TAK MINAT.

Pertama sekali, ini bukan membuka pekung di dada tapi ini realiti yg semua org patut dah boleh terima dah. Tak semua gadis sekemas luaran nya, tak semua gadis ya. Jadi, jgn ingat yg muka cun, baju iron tajam, tudung kemas takdak herot berot, bilik kami-depa (aku serba salah, nak guna which one pun aku tak tau aihh) kemas sentiasa yaaa. 

Kdg-kdg realiti tu harus dipaparkan supaya hati yg diluar sana tak bummed bila tahu realiti. Bummed tu mcm kecewa la. Aku sendiri pun bummed bila tgk diri sendiri dkt cermin. Well, kita tahu diri kita serabai takat mana, jadi jujur je lah dgn diri sendiri yaaa. Mmg tak improve diri ni in and out kalau tak be honest with yourself.

before-after. boleh lahhhh. ada bezanya jugak. more space.


Aku ada 25 benda nak kena update dkt diri sebelum layak jadi wife orang. Nyawa pun tak tau la sampai bila Allah nak bagi pinjam. Jadi, post ni adalah sebahagian usaha aku menyebarkan usahasama aku dan pembaca. Semoga bilik kita tak mereput, lantai bersih, baju lipat sama size, takdak sawang dgn ceiling, habuk takdak, bwh katil bersih, cadar dan towel tukar selalu dan sebagainya.

Bila aku fikir balik, malu oiiiii kalau nak sibuk cantik di luar, tapi hal dalam rumah/bilik tunggang langgang. I just can't imagine being a fabulous mom wearing high-end modern baju kurung with a pair of Louboutin and my Gucci Soho hand bag, walking side by side with my lil toddler and charming husband BUT my house/room is NOTHING BUT A MESS. Damn!! That is mother of humiliation!!

before-after. lapang sikit mata aku lepas buang and susun few things.


Indeed, the people from outside world can't see the mess inside our house/room/space but that is when your integrity shows. Real integrity is when you still follow the rules despite having nobody looking at you. It's not just about outside image that people have on you, it's a whole image. Both inside out. How you feel from within, how you handle your house chores from within your compound. 

I guess, we all forgot to fix what's within while we're busy juggling between impressing others on the outside. Yes, we unconsciously are hungry of others' good impressions toward us. Aku pun, secara tak sedar. My ex once told me that it's never too late to change. I owed him a lot for that quote up till today. 

Mungkin mati tu esok lusa atau minggu depan, apa yg penting adalah we seize the day. Harini bilik sepah, take some time, kemas bro kemas. Mengemas ni habit. Perempuan really need to have this habit. Serabut rumah woi kalau si ibu tak jadi kepala mengemas, duk kerah anak beranak membantu sama. It starts from today, people. Both lelaki and perempuan. You can't expect your partner to solely kemas rumah, can't you?! Only stupid people do that. Sorry not sorry lah. My parents do it together. Mak vacuum, Ayah mop. Mak sapu luar rumah, ayah cuci pinggan. Mak sidai baju, ayah kemas cats litter box. Mak pegi mandi, ayah tolong sambung apa mak tgh jahit.

mari lah bergolek di atas lantaiiiiii. yayyy!


I learn a lot from my parents. Yes, I am thankful for all that I have in my life. Although some of it were shitty things. But being grateful gives me more space to appreciate the little things. Yes, I do understand that not all people have a golden pot in their lives. Tapi kau kena ingat, setiap dari kita ada special-yg-lebih. Special-yg-lebih ni takda dkt org lain, ada dkt kau je. Takda dkt aku, takda dkt dia. Skrg tugas kau adalah mencari dan hargai special-yg-lebih dlm hidup kau tu. Setiap org ada jalan cerita yg berbeza. 

Aku pun tak tau mcm mana membersihkan bilik boleh buat aku fikir jauh sgt. Tapi kalau fikir balik, it is true. Cleaning up your room should be a common sense, should be a routine. Why? so that you will be able to instill such good habit and attitude to your children and people around you. Kalau semua isi rumah instill benda sama, Malaysia would have citizens yg pembersih. Problem is, we lack of thinking bigger than we should. Apatah lagi nak, "acting bigger". We only have talking big but void.

this space should my heaven, i need to buy more new clothes. byk baju tidoq ja hahahaha
 sob sob, money come to mommy..


Aku harap aku akan jadi lebih kemas gradually. Kemas akhlak, kemas amalan. Bukan setakat utk jadi wife orang, tapi utk jadi hambaNya yg lebih power. Kemaskan attitude, kemaskan bilik, kemaskan percakapan, kemaskan sangkaan dlm hati, kemaskan segalanya ah hahahaha penat ah typing.

Ha dah, kau tunggu apa lagi? PEGI LA KEMAS BILIK, DASAR PEMALAS!
HAHAHAHAHAHA aku dah kemas woi :D


P/S : im thinking of doing a vlog sbb tgn tgh gatal nak edit video like old times. 
watch this space, lovess!
--------------------------------------------
Thank you for reading!
Have a nice day! ♥

Comments

Gadis Canon said…
yes setuju gila tak semua perempuan kalau keluar cantik apa semua bilik dia kemas. roommates org camtu kak. mashaAllah pengotor gila doh. yg tak mandi pg class pun ada. gilalah
Nesayang said…
dia tak mandi sbb lambat bgn ke cane? hahahaha akak prnh gak tak mandi sbb lmbt nk gi kelas dah masa tu, tp balik tu cepat2 mandi lah, kelas kejap je masa tu. bagus la ada org setuju, igt kan akak je yg fikir benda ni hahahaha perangai kita zaman skrg ni. ish ish ish :'D

Popular posts from this blog

Perjalanan di Beijing.

Turning 23 on 23rd June.

Kolej Tun Mutahir, UiTM Kampus Bandaraya Melaka.