Suka lah benda ni!

بسم الله الرحمن الرحيم 
  • Fact 1 : I love things that has to deal with this machine we called computer/laptop. Contoh : Final Cut Pro, Blender or even the simple Windows Movie Maker --editing softwares.
  • Fact 2 : I FREAKING LOOOOOVE MACBOOK PRO. 
  • Fact 3 : aku masih dlm perjalanan mengumpul duit sendiri utk my ever so lovely future boyfriend aka Macbook Pro tu. 

Sila lah panggil aku spoil brat tp fyi Mak Ayah taknak pun beli kan utk aku hahahahaha. Mahal sangat, ridiculous. Kalau ikut selera aku customized Mac tu, it will cost them RM6-7k. INSANEEEE!! Hence, fact 3. Tapi aku sedaya upaya cuba pujuk Mak Ayah hahaha ok call me spoil brat. Aku tetap jugak mengumpul duit utk Mac ni. Hidup kena ada back up plan hehe. Kalau dapat free, terima. Itu rezeki. 

Aku sendiri tak fhm kenapa ada manusia suka editing ni, padahal kerja ni bosan kot. Seharian duduk dpn laptop. Tapi otak kau mmg warna-warni lah (read : otak sedang gembira) sbb buat benda kau suka. Aku tak kreatif tapi aku suka try an error bila editing. Kau belajar dr silap secara directly on the spot. Fast. I like speed.

Fact 4, despite this, aku tak reti guna photoshop hahahahahaha ok ini bangang abadi. Kalau kau tak minat, takpa lah. Aku minat tapi tak reti. So, few days ago, aku offer diri utk design poster, banner n backdrop for Ace Fitness Event dkt KBM (kampus aku). Skrg ni aku rasa stressed out sbb aku lupa guna GIMP cemana. So, Im trying out Photoshop. Senang sbb youtube ada belambak tutorial. Problem is, aku ada CS5. Most tutorial guna CS6 (skrg, the latest lah). So, I had a lil trouble to download it for free (not the trial version) and aku set target aku kena submit design ni by Rabu (Read : ada 3 hari lagi). Mampus. Bukan 1 design ye. Aku nak buat 3. Ok lah tu.

Aku tak sure lah cemana nak siapkan, yang aku tahu, aku kena less masa buat benda lain, more dpn laptop for these designs. Event tu 23 May. Harap2 sempat. 2 minggu lagi.
Teringat pulak dkt matriks dulu, first time aku buat poster, Mdm Hana suka poster aku masa tu! Hehehehe. So aku rasa aku ada bakat cuma kena cari job sikit mcm event ni. Baru lah bergerak. Kebetulan assignment aku pun kena buat poster. Cun. Alhamdulillah.

ini lah posternya. sorry lah, first time buat poster hahaha. rindu seh kelas Mdm Hana!

Dulu dekat matriks aku Sains Fizikal Modul 2, so ada Sc Comp. Sempat la belajar basic programming ke apejadah etc tu. Seronok lah. Tapi mostly spoon-fed. Ada module, which is good also. Kalau tak, tak tau nak start dari mana kan. 

one of the most fun project. chess board 3D rendering. ni mcm nk buat cartoon pun ada. at the end, chess board tu blh di-view dr all arah. built this from scratch, termasuk meja cacat tu hahaha. everything was made manually. chess yg jatuh tu, board itself, the colour and everything. damn seronok betul benda ni. tapi kalau takda module tu, mampus la tak gerak apa hahaha. ada module pun terkial-kial. we used Blender masa ni.

Tu lah, aku rasa aku silap amek course. patut amek Art & Design. Tak pun Architecture hahaha. Takpa, rezeki ada dekat mana2. Allah yg pegang. Lek je. Yg penting minat tu kena digunapakai secara baik.

Oh shoot, rabu ni aku kena present the designs dkt Kak Rina T__T mampusssssssssss!!!! At the end, aku download jugak trial version CS6 tu. Kang download yg illegal punya, berdozen virus dlm laptop ni kang, lagi la sakit nanti. Wish me luck, guys! I have shitloads of things to do.


Thank you for reading!
Have a nice day! ♥

Comments

Popular posts from this blog

Perjalanan di Beijing.

Turning 23 on 23rd June.

Kolej Tun Mutahir, UiTM Kampus Bandaraya Melaka.