True Love.

بسم الله الرحمن الرحيم 


with baju kurung, I conquered the trolley hahahaha June 2013. 


Hi guys! Uishhh 9 hari tak blogging rupanya. Tak sedar. Kalau ada yg sepuluh kali sehari bukak BOLD & SEPET ni, maafkan aku. (HAHAHAHA BAJET LAH KAU, ANISAH) Aku sendiri tak sedar dah 9 hari tak update. Submissions and presentations berderet haritu.

Okay habis.

 Well, tonight I came across a short love story that made me nearly question like this

"ishh, kenapa dia tak bg aisyah ra. minum air like alwaysssss?!"

until I read the story till the end, I went speechless. It's not really something big but it kinda bumped me when I realized how impatient I was.

Here's the story :

Sepenggal kisah Rasulullah.
Suatu hari Rasulullah SAW pulang dari perjalanan jihad fisabilillah. Beliau pulang diiringi para sahabat. Di depan pintu gerbang kota Madinah nampak Aisyah r.a sudah menunggu dengan penuh kangen. Rasa rindu kepada Rasulullah SAW sudah sangat terasa.
Akhirnya Rasulullah SAW tiba juga ditengah kota Madinah. Aisyah r.a dengan sukacita menyambut kedatangan suami tercinta.
Tiba Rasulullah SAW di rumah dan beristirahat melepas lelah. Aisyah dibelakang rumah sibuk membuat minuman untuk Sang suami. Lalu minuman itupun disuguhkan kepada Rasulullah SAW.
Beliau meminumnya perlahan hingga hampir menghabiskan minuman tersebut tiba tiba Aisyah berkata, “Yaa Rasulullah biasanya engkau memberikan sebagian minuman kepadaku tapi kenapa pada hari ini tidak kauberikan gelas itu?”
Rasulullah SAW diam dan hendak melanjutkan meminum habis air digelas itu. Dan Aisyah bertanya lagi, Yaa Rasulullah biasanya engkau memberikan sebagian minuman kepadaku tapi kenapa pada hari ini tidak kau berikan gelas itu?”
Akhirnya Rasulullah SAW memberikan sebagian air yang tersisa di gelas itu Aisyah r.a meminum air itu dan ia langsung kaget terus memuntahkan air itu.
Ternyata air itu terasa masin bukan manis. Aisyah baru tersadar bahwa minuman yang ia buat dicampur dengan garam bukan gula. Kemudian Aisyah r.a langsung meminta maaf kepada Rasulullah...
----------
kalau aku jadi Aisyah ra pun aku mengomel. Tapi the focus here is akhlak Rasulullah yang protect wife dia drpd minum air tu. Ye la, at the end mmg dia bagi sikit, tp lepas Aisyah ra asyik tanya. 

Aku rasa cm wowww, such small action to protect someone he loves is really simple yet pure. Air masin je pun. He still concern about that. Aku rasa kalau aku ada laki nanti, tersalah bancuh air, baru 1 sip dah kena gelak -___-" (bertuah la kalau kena gelak, kalau kena maki? kita maki dia balik la, apa susah hahahahaha)

jgn adik-adik. jgn maki laki kau. 
tgk timing.

aku jugak merasakan bahawa (grammar teruk) cerita ni comel. biasa lah wanita, cliche camni mmg suka. well, pengajaran yang indah is everywhere, samada kau terbuka mata hati ke tidak utk terima/nampak/absorb/apply.

tepuk dahi, tanya diri sendiri. bye!


iklan jap : someone is reaching 21 this tuesday.
-----------------------
Thank you for reading! 
Have a nice day! ♥

Comments

Popular posts from this blog

Perjalanan di Beijing.

Turning 23 on 23rd June.

Kolej Tun Mutahir, UiTM Kampus Bandaraya Melaka.